Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «νόμιμες» αποφάσεις και διαδικασίες η προστασία του λαού αφήνεται στο έλεος των «ιδιωτών»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Σε κάθε «κρίση» ο λαός ψάχνει για τα αυτονόητα…, για να την αντιμετωπίσει και να προστατευτεί.

Σε κάθε «κρίση» ακούμε ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και θα αποδοθούν ευθύνες…

Η κυβέρνηση «ζήτησε συγνώμη»!!! Και ο Περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ δήλωσε «δεν θέλουμε να ισχυρισθούμε ότι όλα λειτούργησαν στην εντέλεια…. Σίγουρα θα μπορούσαμε καλύτερα και… γι αυτό που μας αναλογεί, ζητούμε κι εμείς μια ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν»!!!!



 

Και συνέχεια επαναλαμβάνεται το ίδιο «έργο», συνεχίζεται η ίδια πολιτική…, όσο οι εργαζόμενοι δεν βάζουν στην «σέντρα» τις πραγματικές αιτίες, όσο δεν «φορτώνουν» τις ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους.

«Επιρρίψαμε ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία της Αττικής Οδού» λένε κυβερνητικά στελέχη για να ξεπλύνουν τις ευθύνες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που επιλέγουν να παραχωρούν κρατικές αρμοδιότητες και μάλιστα σίγουρης κερδοφορίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, που παραχωρούν δρόμους, λιμάνια, βουνά, δίκτυα και πλουτοπαραγωγικές πηγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αναθέτουν την προστασία του λαού στις ιδιωτικές εταιρείες, κι όλα αυτά γιατί το σύστημα που στηρίζουν είναι αυτό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα τραγικά αποτελέσματα από την χιονόπτωση δεν θα τα είχαμε με μια καλύτερη διαχείριση ή ότι αυτή αποτελεί πρωτόγνωρα ακραίο φαινόμενο ή ότι μια άλλη οργανωτική δομή της Πολιτικής Προστασίας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Λένε ψέματα. Κρύβουν την αλήθεια.

Κρύβουν το διαχρονικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ότι το αστικό κράτος θυσιάζει                  την ζωή, την υγεία και τις ανάγκες του λαού στο όνομα των κερδών                                            των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Στις 4-1-2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με τις ψήφους της παράταξης Πατούλη και των γνωστών….. ενέκρινε κατά πλειοψηφία «Το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού στην Περιφέρεια Αττικής», κατ΄ επιταγή του Γενικού Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ»!!!

Άρα σχέδιο είχαν…, όμως το σχέδιό τους στηριζόταν στη «γύμνια» του μηχανισμού της Περιφέρειας και στις γνωστές μπίζνες διοχέτευσης εκατομμυρίων στις εργολαβικές εταιρείες.

  • Ο απολογισμός των χρημάτων που δίνει κάθε χρόνο η Περιφέρεια στο όνομα της Πολιτικής Προστασίας είναι φοβερός.

Μόνο για την Πολιτική Προστασία και μόνο για τα συμβάντα του 2020 έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες 6.600.000 ευρώ!!!

Από τον Ιανουάριο 2021 έως και Ιούλιο 2021 έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες κοντά 2.000.000 ευρώ, χωρίς την « Μήδεια», χωρίς τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, χωρίς τη φωτιά στον Κιθαιρώνα κλπ.

Το 2021 και μόνο για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» αναμένεται να εκκαθαριστούν στις εργολαβικές εταιρείες πάνω από 5.500.000 ευρώ!!!

Πόσα μηχανήματα θα μπορούσε να έχει αγοράσει η Περιφέρεια Αττικής;

Να τα διατάσσει όταν θέλει, όπου χρειάζεται. Να τα αξιοποιεί όλο το χρόνο, όχι μόνο μπροστά σε φαινόμενα και καταστροφές, αλλά και πχ στους καθαρισμούς των ρεμάτων και όπου χρειάζεται. Πόσα μηχανήματα θα μπορούσε να έχει αγοράσει και μόνο με τα εκατομμύρια που διέθεσε τα τελευταία χρόνια  στις εργολαβικές εταιρείες, ώστε να μην διαθέτει μόνο 3 μηχανήματα αποχιονισμού, εκ των οποίων το ένα χαλασμένο;

Ένα σύγχρονο καινούργιο αποχιονιστικό μηχάνημα με δυνατότητα να γίνεται «πολυμηχάνημα» στοιχίζει γύρω στα 250.000 ευρώ, περίπου δηλαδή όσο χρηματοδότησε μια ΜΚΟ για να διοργανώσει Αγώνες Εργασιακού!!! Αθλητισμού, μακριά από τους εργαζόμενους!!!

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ότι δεν έχει τους αναγκαίους πόρους για να εξοπλιστεί η Περιφέρεια και το κράτος γενικότερα με τα απαραίτητα…. Το πρόβλημα είναι η πολιτική της επιλογή να διαθέτει τους πόρους που έχει στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντάς τους  σίγουρη κερδοφορία.

  • Με ευθύνη όλων των Περιφερειακών Αρχών και των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων εδώ και δεκαετίες η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τραγική, δεδομένου ότι κυριαρχεί η λογική της ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων. Η στελέχωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, δύο δηλαδή εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την προστασία του λαού είναι μικρότερη του 50%, σε δε κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτή των χειριστών τα κενά είναι 80 % και πλέον!!! και καμία τέτοια θέση δεν έχει ζητήσει η Περιφερειακή Αρχή Αττικής!!!

Η χρόνια έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού σχετικών ειδικοτήτων αποξενώνει τις υπηρεσίες από τέτοιες κύριες αρμοδιότητές τους. Χάνεται η τεχνογνωσία, η εμπειρία, η ικανότητα να σχεδιάζουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις τους, διευκολύνοντας έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναθέσεις στις εργολαβικές εταιρείες.

Το κέρδος δεν συμβιβάζεται με την ασφάλεια και την ποιότητα των υποδομών,                             με την προστασία της ζωής μας

  • Σε κάθε καταστροφή ακούμε το επιχείρημα από την Περιφερειακή Αρχή, ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να έχει μεγάλο στόλο μηχανημάτων έργου κλπ, λες και οι εργολαβικές εταιρείες τα έχουν και κάθονται…, και χάνουν από αυτά… Λένε τέτοια γιατί το αστικό κράτος πάνω απ’ όλα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων.
  • Περίπου το 25% των εκατομμυρίων που δίνονται στις εργολαβικές εταιρείες για την πολιτική προστασία!!! δίνονται για τις λεγόμενες «σταλίες». Πληρώνονται δηλαδή όχι μόνο για τις ώρες απασχόλησης των όποιων μηχανημάτων, αλλά και για όλες τις ώρες αναμονής!!! με κάθε αναγγελία φυσικού φαινομένου που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με το τιμολόγιο, που έχει οριστεί με την 1034/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΣ: 6ΔΑΧ7Λ7-ΑΛΜ). Έτσι πχ μια υδροφόρα που στέκεται πχ στο Πεδίον του Άρεως για ένα 24ωρο γιατί υπάρχει προειδοποίηση υψηλής θερμοκρασίας κι ας μην επιχειρήσει θα πάρει 2.000 ευρώ!!!

Η ετοιμότητά τους είναι κάλπικη γιατί στηρίζεται σε σαθρά ποδάρια

  • Λίγες μέρες πριν τις πρόσφατες χιονοπτώσεις όλοι ακούγαμε για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων (κεντρικού κράτους, Περιφέρειας και Δήμων), βλέπαμε τα δελτία τύπου και την ηγεσία της Περιφερειακής Αρχής, που πόζαρε μπροστά σε απαστράπτοντα μηχανήματα, που ήταν έτοιμα να πάρουν θέση «μάχης»…

Κι όμως την Δευτέρα 24/1 μέσα σε λίγες ώρες έκλεισαν όλοι οι δρόμοι, μικροί και μεγάλοι και η ακριβοπληρωμένη Αττική Οδός, με τα εγγυημένα κέρδη χρόνια τώρα…

Αυτά συμβαίνουν όταν «δεν έχεις νύχια να ξυστείς» όπως λέει ο λαός.

Και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι της Περιφέρειας ξέρουν ότι την Δευτέρα δεν εμφανίστηκαν τα μηχανήματα γνωστών εταιρειών και κάποιοι δεν σήκωναν ούτε καν τα τηλέφωνα…, ο Περιφερειάρχης δεν τόλμησε ούτε καν εκ των υστέρων να τους αναφέρει, μη τυχόν και τους θίξει…, μη τυχόν κάποιος τολμήσει και ζητήσει τον αποκλεισμό τους από το περιβόητο «Μητρώο Εργοληπτών», μιας και η «μη εκπλήρωση όλων των ανωτέρω όρων αποτελεί «θεωρητικά» αυτοδίκαιο λόγο λύσης της συνεργασίας και εξαίρεσης του αναδόχου εργολήπτη (εταιρίες – φυσικά πρόσωπα) από το μητρώο των εργοληπτών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», σύμφωνα με την 1034/2015 απόφαση της Ο.Ε.

  • Από τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε και η «περιπέτεια» μιας εργολαβίας προϋπολογισμού 1.994.600 € για την «Εκτέλεση εργασιών αποχιονισμού περιόδου 2021-2023 (240 μέρες) σε τμήματα του δικτύου της Περιφέρειας Αττικής, στις παράπλευρες οδούς του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (S.R.) εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και σε συμβάλλουσες οδούς αυτών» (ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ με συστημικό Αύξοντα Αριθμό: 135327), που ήταν αναμενόμενο να λειτουργήσει ως άλλοθι για τις μετέπειτα αναθέσεις… (κατέληξε στην Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών). Η γενικότητα του αντικειμένου της σύμβασης ακόμα κι αν «προχωρούσε» άφηνε περιθώρια για μετέπειτα αναθέσεις. Κάποια ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά άφηναν περιθώρια για αποκλεισμούς εκ των προτέρων… «Μελετημένες» διακηρύξεις, που αναρωτιέται κανείς ποιοι βάζουν το χέρι τους στη σύνταξή τους…

Αντίστοιχα «σαθρή» ήταν και διαδικασία «προμήθειας και μεταφοράς 6.500 τόνων αντιπαγετικού άλατος για τις ανάγκες αποχιονισμού δρόμων σε τμήματα του δικτύου της Περιφέρειας Αττικής …» προϋπολογισμού 523.900 €, που με  στοχευμένη μεθόδευση από τη Διοίκηση Πατούλη «αξιοποιείται» στο έπακρον και με διάτρητη αιτιολόγηση η προσοδοφόρα για το κεφάλαιο διαδικασία της ανάθεσης έργων με «διαπραγμάτευση» (στην πραγματικότητα χωρίς καν διαπραγμάτευση) μεταξύ μικρού αριθμού επιλεγμένων εργολάβων και με υπερτιμολογημένες, σε σχέση με τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, οικονομικές προσφορές. Και αυτό σε βάρος πάντα της αποτελεσματικής προστασίας του λαού.

  • Με την 2544/12-11-2021 κατά πλειοψηφία Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 97ΧΟ7Λ7-ΛΟΒ) εγκρίθηκε η διενέργεια διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης για τη σύναψη σύμβασης: «Εκτέλεση εργασιών αποχιονισμού περιόδου σε τμήματα του δικτύου της Περιφέρειας Αττικής, στις παράπλευρες οδούς του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (S.R.) εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και σε συμβάλλουσες οδούς αυτών» προϋπολογισμού 136.288,40 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Με την 93/18-1-2022 κατά πλειοψηφία Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 6ΠΗΔ7Λ7-ΑΧΙ) εγκρίθηκε η ανάθεση και δαπάνη για την διάθεση μηχανημάτων-οχημάτων με το απαραίτητο προσωπικό τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας προς συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών κλπ, σε επτά εργοληπτικές εταιρείες (από το Μητρώο των Εργοληπτών που έχει πενήντα οκτώ), που φιγουράρουν μόνιμα σε κάθε ανάθεση, ενδεικτικού συνολικού ποσού πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 €).

Ακολούθησε στις 21-1-2022 η υπ’ αριθμ. πρωτ. Χ 33/21-01-2022  Απόφαση ανάθεσης του Περιφερειάρχη Αττικής για την διάθεση των αναγκαίων μηχανημάτων συνολικού ποσού 6.000.000,00 ευρώ!!! και ίσως ακολούθησαν και άλλες…

  • Σε όλες τις σχετικές αποφάσεις Περιφερειάρχη και Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται στα σχετικά πως ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας δίνει εντέλλεσθε προς την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσει στην διάθεση των μηχανημάτων έργου – οχημάτων, ορίζοντας ο ίδιος τους εργολήπτες!!!, που θα συνδράμουν στις εργασίες πχ αποχιονισμού, άρσης επικινδυνοτήτων στο οδικό δίκτυο κλπ.

Είναι φανερό πως και το κράτος και τα θεσμικά του όργανα, κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές εντάσσουν ακόμα και τις παρεμβάσεις τους σε κρίσιμους τομείς στη λογική μοιράσματος κονδυλίων για στήριξη της κερδοφορίας, των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων, για να φτιάχνουν τα δικά τους τζάκια, για να ανακόπτουν τυχόν διεργασίες που προκαλούνται από την υπάρχουσα δυσαρέσκεια.

Γυρνάμε την πλάτη στην πολιτική που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σαν «αναλώσιμα» προϊόντα, μακριά από τις υπαρκτές ανάγκες για ζωή με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.

Γυρνάμε την πλάτη σε όσους καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορούν αν και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, να διαχειριστούν καλύτερα τα πράγματα.

Ξέρουμε ότι «σωτήρες» μακριά και έξω από την πάλη των εργαζομένων δεν υπάρχουν.

 

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και απαιτούμε:

  • Σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες χωρίς ιδιώτες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς ΣΔΙΤ, «παραχωρήσεις» και αναθέσεις, με εξοπλισμό και στελέχωση που να μπορούν να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Για αυτοκινητοδρόμους, που θα είναι περιουσία του λαού και θα λειτουργούν χωρίς διόδια και χαράτσια.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – όχι στην ανακύκλωση της ανεργίας και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας – μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Άμεση απόκτηση όλων των μηχανημάτων και του εξοπλισμού σε όλες τις υπηρεσίες που οι αρμοδιότητές τους σχετίζονται με την πολιτική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις υποδομές.
  • Μέτρα για υγεία & ασφάλεια – Χορήγηση ΜΑΠ σε όλους τους δικαιούχους – σύγχρονο & αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.