Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΛΜΕ Κορινθίας: Σχετικά με τα voucher των 200 ευρώ

Πριν από μερικές ημέρες η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν τη χορήγηση  voucher 200 € για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεργασία και για τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους αρχικά τους είχαν εξαιρέσει από την συγκεκριμένη παροχή. Η εκ των υστέρων απόφαση για εφάπαξ χορήγηση ενός έκτακτου και πενιχρού βοηθήματος, σε καμία περίπτωση, δεν καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες  και δεν  αποτελεί απάντηση στο αίτημα για διαρκή υποστήριξη των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στους σύνθετους ρόλους που έχουν επωμισθεί.



 

Το βοήθημα αυτό είναι ανεπαρκές, αν αναλογιστούμε πόσο δυσχερής είναι η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, οι τιμές στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης εκτοξεύονται και οι αυξήσεις ξεπερνούν το 20%. Η μνημονιακή περίοδος μας καταδίκασε να ζούμε εδώ και 12 χρόνια με μισθούς μειωμένους κατά 30% και μας αφαίρεσε τον 13ο και 14ο μισθό.  Τα παρατεταμένα lockdown υποχρέωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς να δώσουν έναν και δύο μισθούς για να προμηθευτούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση. Η Δημόσια Εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς υποχρηματοδότησης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Τα  Δημόσια Σχολεία στερούνται βασικών ζωτικών πόρων για την λειτουργία τους και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, οι όποιες επιμορφώσεις που διεξάγονται πλέον απομακρυσμένα και η διεκπεραίωση πολλών διοικητικών διαδικασιών σε online πλατφόρμες που γίνονται εκτός σχολικού ωραρίου, επιβάλλουν ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των Ελλήνων εκπαιδευτικών που παραμένουν από τους πλέον χαμηλά αμειβόμενους στην Ευρώπη.

Αντί λοιπόν η Πολιτεία να εμπαίζει τον κλάδο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τη γενικευμένη οργή, οφείλει να αναγνωρίσει επιτέλους άμεσα και έμπρακτα την τεράστια συμβολή των μαχόμενων εκπαιδευτικών και την σημασία του λειτουργήματός τους με πραγματική οικονομική αναβάθμιση και όχι με πενιχρά voucher που εντείνουν μία  αίσθηση γενικότερης απαξίωσης και περιφρόνησής τους.

 

Ζητάμε:

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να εξοπλιστούν όλα τα σχολεία με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με την ευθύνη του κράτους.
  • Να αυξηθούν εδώ και τώρα οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Να επανέλθει άμεσα ο 13ος και 14ος μισθός. Να μπει τέλος στο καθεστώς της φτώχειας. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό και την εργασία μας.
  • Καλό θα ήταν οι Σύλλογοι Διδασκόντων να συζητήσουν το θέμα αυτό και να διερευνήσουν , εφόσον το επιθυμούν, τη δυνατότητα ενίσχυσης του τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου τους με τη χρήση των voucher.
  • Καλούμε το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. να συζητήσει το θέμα και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινωνίας για τις χρόνιες ελλείψεις των σχολείων σε τεχνολογικές υποδομές.