Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Οι κυβερνήσεις είναι για να προστατεύουν στις κρίσεις την κοινωνία και όχι τα συμφέροντα -VIDEO

Ο βουλευτής Κορινθίας και Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη και τον Σπύρο Σουρμελίδη.

Ο κος Ψυχογιός επεσήμανε την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας σε καταναλωτικά αγαθά, καύσιμα και ενέργεια, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει ένα πλέγμα παρεμβάσεων, κοστολογημένων και εφαρμόσιμων, με σημαντικότερη την τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία, για ακόμη μια φορά, δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ.  Η αυξημένη τιμή των καυσίμων συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας και, παρ’ όλα αυτά, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα από πλευράς των αρμόδιων Υπουργών. Προφανώς η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια αλλά για το λόγο αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις των κρατών, για να λαμβάνουν τα μέτρα εκείνα που θα απαλύνουν τέτοιου είδους επιβαρυντικές καταστάσεις και όχι για να μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων στους ήδη ισχυρούς και να επιβαρύνουν δυσανάλογα τον κρατικό προϋπολογισμό με στρατιές μετακλητών.



 

Πρέπει όμως να υπάρξει και μια αλλαγή αντίληψης για το ρόλο του κράτους, το μοντέλο Πινοσέτ έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές και εξακολουθούν να κλείνουν καταστήματα, όπως έγινε πρόσφατα στην Κορινθία, αφήνοντας εργαζόμενους στο δρόμο και τις τοπικές κοινωνίες να παρακμάζουν οικονομικά.  Η περίπτωση της Ισπανίας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όσες Κυβερνήσεις πραγματικά νοιάζονται για τους πολίτες τους. Πριν λίγες μέρες έγινε η τέταρτη αλλεπάλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ το 60% του προϋπολογισμού της χώρας έχει δεσμευτεί για κοινωνική πολιτική και ενίσχυση των αδύναμων.

Ο βουλευτής πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δείξει δείγματα γραφής στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Δεν έγιναν όλα τέλεια και, προφανώς, υπήρχε περιθώριο για περισσότερα, αλλά όσα έγιναν ήταν στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτών που είχαν τεθεί στο περιθώριο, λόγω της πολυετούς κρίσης. Η χώρα βγήκε από την μνημονιακή εποχή με την κοινωνία και την οικονομία όρθια.

Σε σχέση με την ανεπαρκή στήριξη του δικαιώματος στην κατοικία και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται γιατί δεν θα ωφελήσουν εκείνους που θέλει να στηρίξει η κυβέρνηση και γι’ αυτό αφήνει τα μεγάλα real estate να «κάνουν το παιχνίδι τους». Το επίδομα στέγασης αλλά και μια σοβαρή πολιτική κοινωνικής κατοικίας σε συνδυασμό με περιορισμούς στο πλήθος των κατοικιών που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση και, βέβαια, με μια σημαντική αύξηση του μέσου μισθού θα μπορούσε να δώσει ανάσα ιδιαίτερα στους νέους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν αξιοπρεπώς στη χώρα ή να κάνουν οικογένεια και οι περισσότεροι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Αναφορικά με την κατάσταση στην πανδημία και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει τραγική πρωτιά στη θνητότητα λόγω COVID-19 ο κος Ψυχογιός είπε πως αυτή η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στην απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, που ήδη έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, και την ίδια ώρα οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν καμία ουσιαστική συμμετοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη σε Νοσοκομεία της περιφέρειας όπως αυτό της Κορίνθου που, εκτός της πολύ μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού, επιχειρείται υπηρεσίες, όπως η σίτιση, η φύλαξη και η καθαριότητα να δοθούν σε εργολάβο και να «πεταχτούν έξω» συμβασιούχοι που επί χρόνια εργάζονται εκεί και μάλιστα με πολλαπλάσιο κόστος για το δημόσιο και τους φορολογούμενους.