Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σε λειτουργία η Μονάδα διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας -VIDEO

Με σύγχρονο τρόπο, τεχνολογία αιχμής, υπεύθυνα και άρτια γίνεται πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που θα κοστίσει 152 εκατ. Ευρώ.
Η εκκίνηση του έργου έγινε στις μονάδες, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας.




 

Συνολικά προβλέπεται, ότι θα λειτουργήσουν τρείς Μονάδες Μεταβατικής διαχείρισης και τρείς Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και στη Σκάλα Λακωνίας συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ανά έτος.

Οι τρείς χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και οι δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα λειτουργήσουν σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Στόχος να αποτρέπεται από την ταφή και να αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, να εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, και να παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών.

Θα αποφεύγεται η έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Για να κατασκευαστεί το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα δουλέψουν 800 άνθρωποι σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας και θα προσληφθούν 200 υπάλληλοι που θα καλύψουν μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων που θα λειτουργήσει.

Το έργο λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Στην δοκιμαστική διαδικασία που έγινε στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου 2022, παραβρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Αγραφιώτης, ο project manager της ΤΕΡΝΑ Μπάμπης Χαραλαμπίδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χρίστος Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουλκαλάς, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σταύρος Αργειτάκος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Τρίπολης Γιώργος Λαγός.

ertnews.gr