Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα: Έρχεται έκτακτο «δώρο Πάσχα»

H κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης με την ακρίβεια, προωθεί τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε ευάλωτες ομάδες και η τελική απόφαση θα ληφθεί εφόσον υπάρξει σαφής εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου. 

Θα αξιολογηθούν οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2021, που θα δείξει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία ως “ντόμινο” οικονομικών εξελίξεων.

Οι πληροφορίες λένε ότι ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα μάλιστα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα δοθεί μια «οριζόντια παροχή», αλλά η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το “μοντέλο των Χριστουγέννων”.

Τότε δόθηκε στοχευμένο «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει δοθεί «εντολή» συμπλήρωσης της λίστας των νοικοκυριών που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης.

Τα ποσά που θα αποφασιστούν θα πιστωθούν αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα «παρουσιαστούν» ως ενιαία σημαντική παροχή, ως “δώρο Πάσχα”, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Γιάννης Οικονόμου: “Οι ανακοινώσεις για το επίδομα θα γίνουν όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη”
Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την στοχευμένη εφάπαξ στήριξη των πιο ευάλωτων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι υπάρχουν σενάρια και ιδέες που προφανώς συζητούνται, ωστόσο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες όταν είναι σίγουρη.

Η κυβέρνηση τόνισε επεξεργάζεται συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο το μήνα Μάρτιο.

«Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία. Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση», «όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε μετρημένα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εν λόγω ενίσχυση σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου δεν αναιρεί, αντιθέτως έρχεται να προστεθεί στην οριζόντια στήριξη προς τους πολίτες στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, στην μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το επόμενο διάστημα.

Ειδικά για τις ενεργειακές ανατιμήσεις διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

aftodioikisi.gr