Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ναύπλιο: Βγήκαν στους δρόμους οι φοιτητές για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο Ναύπλιο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά τις καταγγελίες – σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή, που βρίσκονται υπό διερεύνηση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και από τον εισαγγελέα.

Μετά τις δηλώσεις που προηγήθηκαν , το μεσημέρι της Δευτέρας οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στην Πλατεία Συντάγματος. Οι φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα κρατούσαν πανό που έγραφε:




 

«Έξω από τις Σχολές μας Βία και Απειλές. Έξω από τα σπίτια μας οι Κακοποιητές».

Σε ανακοίνωσή του ο Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Μέσων) τονίζει:

«Με αφορμή την δημοσιοποίηση των σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν στην Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, συγκεκριμένα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ο σύλλογος φοιτητών παίρνει φανερά θέση και καταδικάζει τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Περιστατικά, τα οποία έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε κάποιο μέσο δημοσιοποίησης το οποίο να προστατεύει την ανωνυμία μας. Ταυτόχρονα τα θεσμικά όργανα τα οποία είναι αρμόδια την έρευνα και την επεξεργασία τέτοιων καταγγελιών, είναι τα ίδια τα οποία προβαίνουν στις πράξεις τις οποίες καταγγέλλουμε.

Ο εν λόγω καθηγητής ….., χρησιμοποιεί ως μέρος της διδακτικής ύλης του, αναχρονιστικές έρευνες, χωρίς αναφερόμενη βιβλιογραφία, που προωθούν τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Έπειτα προβαίνει συστηματικά σε πράξεις παρεμβατικού και εκβιαστικού χαρακτήρα, εις βάρος ανθρώπων που κινούνται στον χώρο του Πανεπιστημίου. Το μοτίβο του ξεκινάει μέσω ssocial media και καταλήγει σε παραβιαστικές κινήσεις και εκβιασμούς ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Το άτομο αυτό, λόγω της εκπαιδευτικής του ιδιότητας, πέρα από φοιτητές, έρχεται, καθημερινά, σε επαφή με μαθητές από σχολεία του νομού Αργολίδας, yι΄ αυτό η προστασία όλων μας τίθεται ως προτεραιότητα.


Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση σε Πανεπιστημιακούς χώρους οπότε ζητάμε:

Την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας.

Άρση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.

Προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών.

Στήριξη των καταγγελιών και των ατόμων που έχουν ήδη εκτεθεί.

Η συνέλευση καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να λάβουν ανοιχτά θέση, να στηρίξουν και να προστατέψουν έμπρακτα τους φοιτητές, και τις καταγγελίες.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η κινητοποίηση πρέπει να είναι άμεση και συλλογική. Ενθαρρύνουμε τα άτομα που έχουν υποστεί παρόμοιες κακοποιητικές συμπεριφορές να επικοινωνήσουν, ανώνυμα και μη, στο report.th.naupliο@gmail.com το οποίο διαχειρίζονται φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος που τρέχουν την υπόθεση και έκαναν με πολύ θάρρος αυτή την αρχή.

Οι καταγγελίες που έχουν γνωστοποιηθεί έως σήμερα διαχειρίζονταν από πρωτοβουλία ατόμων που συνέλλεξαν τις μαρτυρίες και υπήρχε αμέριστη συμπαράσταση, εχεμύθεια και κατανόηση στην ανωνυμία και προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών”.

Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Μέσων)

Πηγή: anagnostis.org