Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτόξευση στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έκρηξη στην τιμή χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ήδη η αγορά της επόμενης μέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δείχνει τη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στα 235,50 ευρώ/MWh. Μέσα σε μία ημέρα η αύξηση είναι 34,10%, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου TTF ξεπέρασε πια τα 120 ευρώ/MWh και εκτινάχθηκε στα 121,90 ευρώ/MWh, και είναι υψηλότερη πάνω από 36,4% σε σχέση με τη χθεσινή μέρα. 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την Πέμπτη, με το Brent να ανεβαίνει πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις ανησυχίες για προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας.
Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου δεν μπόρεσαν να ανοίξουν πιστώσεις από δυτικές τράπεζες για να καλύψουν αγορές την Πέμπτη, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 8,15 δολ. ή 8,4%, στα 104,99 δολ. το βαρέλι στις 1221 GMT, έχοντας αγγίξει το υψηλό των 105,79 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) εκτινάχθηκε 7,33 δολάρια ή 8%, στα 99,43 δολάρια.

Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας περίπου το 35% του εφοδιασμού της.

Εκτόξευση στις τιμές των σιτηρών
Η νέα εκτόξευση του λειτουργικού και μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων απειλεί με σημαντικές ανατιμήσεις τα βασικά είδη τροφίμων.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού κινούνταν ήδη στα ύψη. Τα futures του σιταριού στο Σικάγο έχουν κάνει άλμα περίπου 12% από την αρχή του έτους, ενώ τα futures του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν κατά 14,5% την ίδια περίοδο.

Επίσης η τιμή τη σόγιας έχει βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η τιμή του φοινικέλαιου, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σχεδόν στο 50% των προϊόντων σούπερ μάρκετ, στην αγορά της Μαλαισίας εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ. Στα όρια του ιστορικού υψηλού βρίσκονται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της κανόλας στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι αυξανόμενες τιμές των βρώσιμων ελαίων θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος καταλύτης που θα εκτοξεύσει τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων (FFPI) του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), σε νέο υψηλό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν, ο FFPI βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ όσον αφορά τις τιμές Ιανουαρίου.

Ψωμί, είδη αρτοποιίας, ζυμαρικά, δημητριακά, αλεύρια, μαγειρικά έλαια, μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και κρέας είναι τα πρώτα «θύματα» της ρωσο-ουκρανικής κρίσης με το «καλάθι» των νοικοκυριών να γίνεται βαρύ και ασήκωτο, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

Να σημειωθεί ότι στην εγχώρια αγορά, ήδη προετοιμάζονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και σε άλλα είδη αρτοποιίας, καθώς και στα ζυμαρικά.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουν αυξηθεί κατά 17,6%, το ελαιόλαδο κατά 15,4% και τα λαχανικά κατά 14,4%.

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Η κατάσταση αυτή σηματοδοτεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς το πλήγμα που δέχεται η ελληνική οικονομία είναι βαρύ. Σε μία περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό κόστος έβαινε προς αποκλιμάκωση, η τάση αυτή ανακόπτεται βίαια με την ενεργειακή κρίση να φουντώνει ξανά. Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει την επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αν και αναζητά ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Το θέμα, όπως έγραψε σήμερα το πρωί ο ΟΤ θα το αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Ο πρωθυπουργός μετά την πρωινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας για την ενεργειακή επάρκεια.

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων
Ωστόσο αύριο το πρωί ο κ. Σκρέκας συγκαλεί εκτάκτως την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 08:30, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Μαρίας Ρίτα Γκάλι.

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων θα συγκαλείται ανά τακτά διαστήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, και όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Επί τάπητος θα μπαίνουν τα δεδομένα αναφορικά με τις ροές φυσικού αερίου στη χώρα και το ύψος και η διάρκεια των αποθεμάτων.

madata.gr