Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Εκρήξεις σε Κίεβο και Μαριούπολη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) έδωσε το «πράσινο φως» για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την ονομάτισε, στο Ντονμπάς. Μάλιστα, το έκανε όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πήρα την απόφαση να πραγματοποηθεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Πούτιν αρχικά και συνέχισε: «Η ανάλυσή μας έδειξε και καταλήξαμε πως η σύγκρουση με αυτές τις (ουκρανικές) δυνάμεις είναι αναπόφευκτη».



 

Έπειτα, έστειλε κι ένα μήνυμα «σε όσους που θα νιώσουν την ανάγκη να παρέμβουν. Η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα και θα νιώσετε επιπτώσεις όπως δεν έχετε νιώσει ξανά προηγουμένως στην ιστορία σας».

Σημείωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας. Εξήγησε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία. Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφότου έκανε την ανακοίνωση ο Ρώσος πρόεδρος στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, πηγές από το Πεντάγωνο και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ υποστήριξαν πως η εισβολή έχει ήδη αρχίσει.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, που τόνισε ότι θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Η δραματική έκκληση του Γκουτέρες έπεσε στο κενό
Λίγη ώρα πριν από αυτή την εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε: «Αν όντως, υπάρχει σχέδιο επίθεσης, πρόεδρε Πούτιν σας παρακαλώ σταματήστε και δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία».

Η αναπληρώτριά του, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόουζμερι Ντικάρλο εξήγησε ότι γίνεται λόγος για «κλείσιμο του εναερίου χώρου» από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα για τις πολιτικές πτήσεις και για κινήσεις «στρατιωτικών οχηματοπομπών προς την Ουκρανία».

Εκρήξεις σε Κίεβο και Μαριούπολη
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 5 το πρωί.

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Κάτοικοι εγκαταλείπουν το Κίεβο
Η γενικευμένη επίθεση από αέρος και ξηράς των ρωσικών δυνάμεων κατά στόχων της Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκρήξεις έχουν καταγραφεί στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Οι κάτοικοι του Κιέβου, μάλιστα, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την πόλη όπως όπως με τα αυτοκίνητά τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που μεταδόθηκαν μέσα από το social media. O ρωσικές δυνάμεις βάλλουν κατά του αεροδρομίου της ουκρανικής πρωτεύουσας και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters εκκενώνεται.

Η Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε «αμφίβια» επίθεση λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους. Να σημειώσουμε, δε, πως στη Μαριούπολη υπάρχει ισχυρή ελληνική μειονότητα.