Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας και η κρυπτή είσοδος -VIDEO

Το Στάδιο, χωρητικότητας περίπου 40.000 θεατών, κατασκευάσθηκε 400 μ. ΝΑ του ναού του Διός της Νεμέας.

Ο στίβος του, συνολικού μήκους 178 μ., πλαισιωνόταν από λίθινο αγωγό με λίθινες λεκάνες κατά διαστήματα για συγκέντρωση πόσιμου νερού. Στη νότια πλευρά του υπάρχει η λίθινη αφετηρία. Οι αθλητές και οι κριτές, αφού προετοιμάζονταν σε απλό ορθογώνιο κτίσμα (Αποδυτήριο) με εσωτερική κιονοστοιχία στα δυτικά, εισέρχονταν στο Στάδιο από θολωτή στοά. Οι θεατές κάθονταν σε πρόχειρα βαθμιδωτά επίπεδα, λαξευμένα στο μαλακό πέτρωμα, ενώ λίθινα καθίσματα βρίσκονται σε δύο ή τρεις σειρές μεταξύ αφετηρίας και στοάς.



 

Η στοά έχει μήκος πάνω από 36 μέτρα και κατά το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ιδιαίτερα μετά τις εργασίες συντήρησης που έγιναν το 2011-12.

Με ασφαλή τη χρονολόγησή της στα 320 περίπου π.Χ. ή και ενωρίτερα, η θολωτή οροφή της θεωρείται από τις πρωιμότερες που συναντώνται στην Αρχαία Ελλάδα. Μαζί με τους Μακεδονικούς τάφους αποδεικνύει ότι οι μηχανικοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου – πριν την επινόηση του μπετόν– ήξεραν και χρησιμοποιούσαν τέτοιες αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Το Στάδιο, όπου κάθε δύο χρόνια γίνονταν πανελλήνιοι αγώνες προς τιμήν του Οφέλτη, κατασκευάσθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. στο πλαίσιο του προγράμματος αναγεννήσεως του Ιερού. Γύρω στο 270 π.Χ., οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Άργος, παρόλο που ο Άρατος ο Σικυώνιος το 235 π.Χ. επιχείρησε την επιστροφή των αγώνων στη Νεμέα. Μετά από ένα διάστημα, κατά το οποίο γίνονταν εναλλάξ στη Νεμέα και στο Άργος, οι αγώνες σύντομα μεταφέρθηκαν οριστικά στο Άργος.

Το Στάδιο ανεσκάφη κατά τα έτη 1974-81 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή St. Miller.

Εχει γίνει μερική αναστήλωση-στερέωση της Θόλου της στοάς του Σταδίου.