Μπήκαν τα πρόστιμα ‑ Με email από την ΑΑΔΕ σε χιλιάδες ανεμβολίαστους

Με προσωπικό μήνυμα που λαμβάνουν από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, χιλιάδες ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ενημερώνονται από την εφαρμογή MyAADE ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ, το οποίο θα επαυξάνεται κατά 100 ευρώ κάθε μήνα.
Η ειδοποίηση αφορά τον (μισό) μήνα Ιανουάριο και έχει αναρτηθεί στην κατηγορία Πρόστιμα Covid στην Προσωποποιημένη πληροφόρηση MyAADE. Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν τα πρώτα 50 ευρώ ως 15 Μαρτίου. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κάποιοι πολίτες τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις για πρόστιμα ευρώ έχουν λάβει ακόμα και άποροι κατάκοιτοι τρόφιμοι Ιδρυμάτων Χρονίων Παθήσεων της Πρόνοιας. Δηλαδή, άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και για τους οποίους την ευθύνη της διαδικασίας εμβολιασμού έχει αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο αν και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα! Για τις περιπτώσεις αναζητείται λύση μέσω πιθανώς της διαδικασίας ενστάσεων που έχει προβλεφθεί.

Η διαδικασία των ενστάσεων

Τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας φαίνεται πάντως να έχουν προνοήσει για άλλες περιπτώσεις. Οι διαδικασίες εντάσεων που γίνονται δεκτές κατά των προστίμων, αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (όπως πχ δικαιούχους εμβολιασμού κατ’ οίκον) αλλά και όχι τους αναπήρους που νοσηλεύονται σε κρατικά ή άλλα ιδρύματα και μεταφέρονται με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία αντί να εμβολιαστούν μέσα στην δομή όπου νοσηλεύονται.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα ένστασης στα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα της παρ. 4 του άρθρου 24 τον ν. 4865/2021 προβλέπεται για οι εξής κατηγορίες πολιτών:

Ηλικίας κάτω του προβλεπόμενου ορίου: Όσοι έχουν πιστοποιητικό γέννησης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης μετά την 31/12/1961, πρέπει να μεταβούν στο Δήμο ή σε ΚΕΠ προκειμένου να γίνει η αντίστοιχη αλλαγή στα Στοιχεία Δημοτολογίου.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο Εξωτερικό: Πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή μέσω των anagnorisi.gov.gr ή MyKepLive προκειμένου να καταχωρήσουν τον εμβολιασμό τους. Τυχόν αντιλογισμός προστίμου θα γίνει τον επόμενο μήνα υπολογισμού προστίμων.
Όσοι έχουν νοσήσει κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό: Πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ μαζί με το Πιστοποιητικό Νόσησης από την χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να γίνει η καταχώρηση της νόσησης.
Όσοι εξαιρούνται του εμβολιασμού για λόγους υγείας: Πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους να υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους, θα γίνει αντιλογισμός του προστίμου σε επόμενο μήνα καταλογισμών.
Δικαιούχοι εμβολιασμού κατ’ οίκον: Πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους να υποβάλλει αίτημα εμβολιασμού κατ’ οίκον στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους για εμβολιασμό κατ’ οίκον, θα γίνει αντιλογισμός του προστίμου σε επόμενο μήνα καταλογισμών.
Υπάλληλοι του Υπ. Εξωτερικών ή του Υπ. Άμυνας που βρίσκονται κατ’ εντολήν στο εξωτερικό: Υποβάλλουν το αίτημα στην υπηρεσία τους ζητώντας της να ενημερώσει αρμοδίως την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Όσοι υπάγονται στις εξαιρέσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν.4820/2021: Υποβάλλουν επίσης αίτημα ζητώντας από την υπηρεσία τους να ενημερώσει κατάλληλα την ΓΓΠΣΔΔ.

Όσοι έχουν διαφορετικό/διπλό ΑΜΚΑ/ΠΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑ:

Εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ή εξαιρούνται από τον εμβολιασμό χρησιμοποιώντας άλλο ΑΜΚΑ/ΠΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑ από αυτόν που φαίνεται στα στοιχεία τους, πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή myKEPLive προκειμένου να γίνει η διόρθωση των δεδομένων και να απενεργοποιηθεί τυχόν πλεονάζων ΑΜΚΑ/ΠΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑ
Οι Φορολογικοί Κάτοικοι Εξωτερικού: Υποβάλουν αίτημα διαγραφής προστίμου μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE.
Όσοι χρήζουν δικαστικής συμπαράστασης: Υποβάλουν αίτημα διαγραφής προστίμου μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE. Τυχόν αντιλογισμός προστίμου θα γίνει αυτοματοποιημένα στον επόμενο μήνα υπολογισμού προστίμων.

e-radio.gr