Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 για την αύξηση των αγροτικών ενισχύσεων

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μετά την αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει και το κόστος των ενισχύσεων!

Αντί της δωρεάν παροχής υπηρεσιών καταμερισμού των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες – οι οποίες αποτελούν ένα μικρό δίχτυ οικονομικής ασφαλείας προς το έτσι κι αλλιώς ευάλωτο αγροτικό εισόδημα και δυστυχώς όχι για όλους – η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει το κόστος τους για τους δικαιούχους και μάλιστα σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, χωρίς να εμφανίζεται κάποια βραχυπρόθεσμη προοπτική αντιμετώπισής του.



 

Συγκεκριμένα, στις 18/2/2022, δημοσιοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η με αριθμό πρωτοκόλλου 11096 πρόσκληση για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), προκειμένου να πιστοποιηθούν ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για την συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Αίτησης στο ΟΣΔΕ για την περίοδο 2022 – 2027, με καταληκτική ημερομηνία 4/3/2022.

Η εν λόγω πρόσκληση αφορά τα ήδη πιστοποιημένα ΚΥΔ όσο και αυτά που πρόκειται να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά, αλλά αλλάζει δραστικά την μέχρι τώρα διαδικασία πιστοποίησης, εισάγοντας προϋποθέσεις (αυξημένο ελάχιστο όριο εξυπηρετούμενων αγροτών, αυξημένο μόνιμο προσωπικό, επιχειρησιακό σχέδιο, κ.ά.) οι οποίες κινούμενες στο πλαίσιο αύξησης του κόστους λειτουργίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων λειτουργίας ΚΥΔ ανά περιφερειακή ενότητα, δηλαδή σε δημιουργία μεγάλων σχετικών επιχειρήσεων με παραρτήματα, αντί πολλών μικρών συνεταιριστικών ή ιδιωτικών αποκεντρωμένων επιχειρήσεων.

Επίσης, δεδομένου ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες δεν είναι διατιμημένες, οι προαναφερθείσες ολιγοπωλιακές καταστάσεις λειτουργίας των ΚΥΔ για τα επόμενα 6 χρόνια, θα οδηγήσουν σε μετακύλιση του κόστους λειτουργίας προς τους αποδέκτες των υπηρεσιών, δηλαδή επιπλέον βάρη στο κόστος παραγωγής και το αγροτικό εισόδημα!

Σημειώνεται πως, γενικά είναι αποδεκτό ότι το “άνοιγμα” της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ ωφέλησε πολλαπλά τους παραγωγούς και μάλιστα έχει στο παρελθόν διαφημιστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, ως επιτυχία. Έχει μειώσει το κόστος και την ταλαιπωρία των παραγωγών, έχουν εμφανιστεί παραρτήματα ΚΥΔ σε πολλά χωριά, καθιστώντας και ευκολότερα προσιτές άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες και το κυριότερο, έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα των δεδομένων που εισάγονται στο ΟΣΔΕ και οι χρόνοι ολοκλήρωσης του. Αυτό έγινε εφικτό διότι μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν και επιχειρήσεις οι οποίες διαχειρίζονται μικρό αριθμό αιτήσεων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις ποικίλων φορέων της αγροτικής οικονομίας, δεν έχει υπάρξει σχετική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματικούς ή αγροτικούς φορείς κατά την διάρκεια σύνταξης της νέας πρόσκλησης πιστοποίησης προς τα ΚΥΔ, ούτε καν με το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο είχε εκφράσει απόψεις επί των προηγούμενων αντίστοιχων προσκλήσεων, οι οποίες σε μεγάλο μέρος είχαν ληφθεί υπόψη.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια τέθηκαν οι νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις στην πιστοποίηση των ΚΥΔ και για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε η διαβούλευσή τους με τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και αγροτικούς φορείς;

2. Ελήφθη υπόψη η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους λειτουργίας των ΚΥΔ και κατά συνέπεια η αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους αγρότες;

3. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε τους όρους που θέτει η πρόσκληση πιστοποίησης προς τα ΚΥΔ παρέχοντας και εύλογη παράταση στην συγκεκριμένη διαδικασία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης

Αγγελική Αδαμοπούλου

Μαρία Απατζίδη

Κρίτων Αρσένης

Κλέων Γρηγοριάδης

Γιώργος Λογιάδης

Φωτεινή Μπακαδήμα

Σοφία Σακοράφα