Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία ολοκληρώθηκαν, μετά από κάτι περισσότερο από τρεις ώρες.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές.



 

Αναμένονται οι λεπτομέρειες της συνάντησης.

Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα, στην πόλη Γκόμελ, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν μία ώρα και 45 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξής τους. Ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις, μόλις οι αποστολές Ουκρανίας και Ρωσίας κάθισαν στο τραπέζι.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ακολουθούν σύντομα οι λεπτομέρειες των συζητήσεων

Όπως μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ζήτησε σήμερα την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Νωρίτερα, ουκρανικά μέσα μετέδωσαν πως η απαίτηση αυτή έγινε από μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ρωσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία για κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα, τα ΜΜΕ διευκρίνισαν ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Αυτός συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

Κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής της, η Μόσχα δήλωσε ότι θέλει να επιτευχθεί “μια συμφωνία” με το Κίεβο στις σημερινές συνομιλίες, την ώρα που η επίθεσή της δείχνει να συναντά μεγαλύτερη αντίσταση από αυτό που αναμενόταν.

“Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”, δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, ο πόλεμος μαίνεται ακόμη
Ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η ένταση των συγκρούσεων στην Ουκρανία δεν έχει καταλαγιάσει ούτε στο ελάχιστο.

Μια από τις σφοδρότερες μάχες εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας. Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να πλήττουν το Χάρκοβο με πυραύλους MLRS. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς και σοβαρά τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

Στα νοτιοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν δύο μικρές πόλεις και την περιοχή γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τη Δευτέρα 28/2.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, καθώς και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, μετέδωσε το Interfax. Η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίζεται κανονικά, ανέφερε.

Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός έπεσε στα χέρια της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Η ανελέητη ρωσική πολιορκία στην Μαριούπολη συνεχίστηκε και κατά το βράδυ της Κυριακής (27/2) προς Δευτέρα (28/2), με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται ακόμα, αλλά τις απώλειες να αυξάνονται. Ανάμεσα στα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή συγκαταλέγεται πλέον και ένα 6χρονο κορίτσι, το σπίτι του οποίου βομβαρδίστηκε.