Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο: Δείτε πόσα πρέπει να πληρώσετε για μια χρυσή λίρα

Αν μας το έλεγε κάποιος πριν από ένα ή δύο χρόνια ότι θα χρειαστεί να πληρώσουμε τέτοιο ποσό για να αγοράσουμε μια χρυσή λίρα ή ένα γραμμάριο χρυσού, δύσκολα θα τον πιστεύαμε. Από τη στιγμή που η ουγκιά έσπασε το φράγμα των 2000 δολαρίων, όλα πλέον είναι πρωτόγνωρα όσον αφορά στην τιμή του χρυσού.




 

Λίρες, κοσμήματα και «χελώνες» πωλούνται σήμερα ακριβότερα από ποτέ ενώ κράτη ολόκληρα που έχουν αποθέματα χρυσού βλέπουν την αξία των αποθεματικών του να εκτοξεύεται. Ποιο είναι ένα από αυτά; Μα φυσικά η Ρωσία η οποία πριν ξεκινήσει την εισβολή είχε φροντίσει να εκτοξεύσει τα αποθέματα χρυσού της στους 2299 τόνους. Η Ρωσία είναι η 5η χώρα στον πλανήτη σε αποθέματα χρυσού. Προηγούνται οι ΗΠΑ με 8133 τόνους, η Γερμανία με 3359 τόνους, η Ιταλία με 2452 τόνους και η Γαλλία με 2436 τόνους. H Ελλάδα διαθέτει 114 τόνους.

Όσο για την τιμή της χρυσής λίρας, έσπασε σήμερα, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, τα 500 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια τιμή στο επίσημο δελτίο της ΤτΕ. Όσοι λοιπόν έχουν αγοράσει λίρες τα τελευταία χρόνια, βλέπουν την αξία να ανεβαίνει.

Aπό τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε μια τριετία, η τιμή της χρυσής λίρας έχει αυξηθεί από τα περίπου 304 ευρώ στα 504 ευρώ δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 66%. Πρόκειται για αδιανόητη απόδοση όταν μιλάμε για χρυσό. Βέβαια, όποιος θελήσει τώρα να ρευστοποιήσει χρυσή λίρα, δεν θα εισπράξει τα 504 ευρώ. Αυτή είναι η τιμή αγοράς μιας «Ελισάβετ» του 1974 ή μεταγενέστερων ετών. Η τιμή πώλησης μιας αντίστοιχης λίρας (δηλαδή η τιμή στην οποία αγοράζει η ΤτΕ) διαμορφώνεται σήμερα στα 422 ευρώ. Και πάλι όμως, αυτή είναι ιστορικά η μεγαλύτερη τιμή. Να σημειωθεί ότι για τις λίρες παλαιότερης κοπής, η τιμή φτάνει σήμερα μέχρι και στα 509 ευρώ πώληση και 422 ευρώ αγορά.

fpress.gr