Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την σύνοδο που έγινε στην Ιταλία με την συμμετοχή της χώρας μας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα ανακατασκευάσει το μαιευτήριο που καταστράφηκε στην Μαριούπολη.

«Εκεί, κατοικούν πάνω από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί. Η κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που καταστράφηκε ως μια μικρή έμπρακτη υποστήριξη όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.




 

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χρειάστηκε να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου αλλά αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τον συντονισμό με τους πρωθυπουργούς για την κοινωνική συνοχή των χωρών μας και μιλώ για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και των ανατιμήσεων».

Και συνέχισε: «Κοινή πεποίθησή μου είναι ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και δράσεις που θα προστατεύουν τις κοινωνίες μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια τέτοια κρίση. Όταν οι τιμές ρεύματος αυξάνονται 6 φορές κανείς προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει. Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Κάθε χώρα έχει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θα επαναλάβω αυτό που είπαν οι υπόλοιποι, ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις σε κερδοσκοπικές τάσεις για να επανέλθει η αγορά σε λογικές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων χρειάζεται κεντρική παρέμβαση. Δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι αν δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας τότε θα ξυπνήσει και πάλι ο εφιάλτης του λαϊκισμού.

Τέλος, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ειδικά στην Μαριούπολη.