Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απειλούν τη ζωή του δημοσιογράφου Θωμά Σιδέρη για το ντοκιμαντέρ του για το Τάγμα Αζόφ

Η ΕΣΠΗΤ κατήγγειλε πως ο δημοσιογράφος παρουσίασε τη δράση του νεοναζιστικού τάγματος και δέχτηκε απειλές!

Για «απόπειρα λογοκρισίας, στοχοποίησης και υβριστικής αντιπαράθεσης, που δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας», κάνει λόγο η ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στον δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη και την εκπομπή του «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το ντοκιμαντέρ του κύριο Σιδέρη για το τάγμα του Αζόφ προκάλεσε την επίθεση άλλων δημοσιογράφων με την ΕΣΠΗΤ να υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της πως «ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος ρόλος των δημοσιογράφων αποτελεί βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας και της ειρήνης, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο».



 

Η ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ:

«Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αφορμή την αήθη επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στον δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη και την εκπομπή του «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή του απέναντι σε ενέργειες, και ειδικά μεταξύ συναδέλφων, που συνιστούν ανοιχτή και δημόσια στοχοποίηση, ύβρη, δυσφήμιση, λεκτική επαγγελματική και ηθική κακοποίηση.

Σε αυτή την περίοδο που η ανθρωπότητα βάλλεται από μέγιστα δεινά, είναι αδήριτη η ανάγκη της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας.

Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος ρόλος των δημοσιογράφων αποτελεί βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας και της ειρήνης, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο.

Παρακολουθούμε με λύπη και έντονο προβληματισμό τις αυξανόμενες πράξεις βίας, που εκδηλώνονται εναντίον των ανθρώπων της ενημέρωσης, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιβολής λογοκρισίας, διευκολύνοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διάδοση του μίσους στο διαδίκτυο.

Επαγγελματίες του Τύπου, καθημερινά σε πολλές χώρες στον κόσμο, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενοι την αντικειμενική ενημέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, γίνονται οι ίδιοι στόχοι, με απειλή της ίδιας τους της ζωής, αναδεικνύοντας τον κομβικό και καθοριστικό ρόλο της ερευνητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας στο να ερευνά και να εκθέτει την επιρροή των αλλαγών στην εθνική και παγκόσμια ασφάλεια είναι καίριος για την επιβίωση αλλά και το μέλλον των δημοκρατικών κοινωνιών.

Στη βάση αυτή τονίζουμε ότι η αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγει σε στοχοποίηση, λοιδορία, παρενόχληση κι ευτελισμό προσώπων και έργων, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό και την παρεμπόδιση της παραγωγής του δημοσιογραφικού έργου και της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης.

Την ελεύθερη έκφραση και την ερευνητική δημοσιογραφία υπηρετεί άλλωστε εδώ και χρόνια ο συνάδελφος Θωμάς Σίδερης, ο οποίος πέρα από το πολυβραβευμένο έργο και τις διεθνείς διακρίσεις, αποδεικνύει με την καθημερινή κατάθεση της επαγγελματικής ακεραιότητας και της δημοσιογραφικής του ηθικής την ευθύνη του απέναντι στο ιερό δικαίωμα της ενημέρωσης.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου για το 2018 του θεσμού PRIX EUROPA για το σύνολο της ερευνητικής εργασίας του, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση τον Ιανουάριο του 2018.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι:
• Η απόπειρα λογοκρισίας, στοχοποίησης και υβριστικής αντιπαράθεσης, δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
• Οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε με επαγγελματική επαγρύπνηση, ηθική συμπεριφορά και τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας το ρόλο της δημοσιογραφικής εμπεριστατωμένης έρευνας, χωρίς παρεμβάσεις (λογοκρισία).

Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα ηθικής για το διαδίκτυο, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και θα εγγυάται τον σεβασμό και τη διαφύλαξη θεμελιωδών αρχών και αξιών, με τελικό και αμετακίνητο στόχο την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό της άποψης και την αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση».

Θωμάς Σιδέρης: Η δράση του τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία

25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προβαίνει στην εξής δήλωση: «Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: Μην επιτρέψετε στους νεοναζί και (Ουκρανούς ριζοσπαστικούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους πρεσβυτέρους σας ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε ο Πούτιν. Και συνέχισε: «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Του ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ

Λίγες μόνο ώρες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εισβολή της Ουκρανίας ως εξής, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο: «O σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να προστατεύσει ανθρώπους που εδώ και 8 χρόνια είναι αντιμέτωποι με μια γενοκτονία, την οποία διαπράττει το καθεστώς του Κιέβου. Για το σκοπό αυτό, θα επιδιώξουμε να αποστρατικοποιήσουμε και να “αποναζιστικοποιήσουμε” την Ουκρανία, να δικάσουμε όλους όσοι διέπραξαν αιματηρά εγκλήματα εναντίον πολιτών».

Ο Zach Dorfman είναι συγγραφέας για θέματα εθνικής ασφάλειας και για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για το Aspen Digital, ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Aspen, και ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Council for Ethics in International Affairs.

Ο Zack Dorfman έγραφε πως από το 2015 και μετά η CIA ενισχύει τις νεοναζιστικές ομάδες της Ουκρανίας, ως “απάντηση” προς τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως η CIA βρίσκεται πίσω και από την εκπαίδευσή τους.

Το αρχαιότερο περιοδικό των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1865, μιλώ για το περιοδικό Nation, είχε δημοσιεύσει πως το 2015 το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο με μεγάλη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η τροπολογία που διατύπωνε απαγόρευση πώλησης όπλων προς το Τάγμα Αζόφ, τελικά αποσύρθηκε ως “περιττή”. Δημοσιεύματα για εκπαίδευση στελεχών του “τάγματος” από ομάδες νεοφασιστών των ΗΠΑ, σε αμερικανικά εδάφη, έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες επιθέσεις σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ από μέλη των νεοναζιστικών ομάδων πολιτοφυλακής.

Την 1 Ιανουάριου χιλιάδες Ουκρανοί ακροδεξιοί διαδήλωσαν στο Κίεβο με αναμμένες δάδες για να γιορτάσουν τον Στεπάν Μπαντέρα, τον φανατικό εθνικιστή που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Δύση και η ΕΕ δεν πήραν θέση, το Ισραήλ μόνο έκανε λόγο για “προσβολή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος”.

Εκείνο βέβαια που παρέλειψε επιμελώς να αναφέρει ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ότι η Ρωσία έκανε αθρόα εξαγωγή νεοναζιστών στην Ουκρανία. Ουκρανία και Ρωσία μοιάζουν με δύο συγκοινωνούντα δοχεία όπου οι νεοναζιστές περνούν από το ένα στο άλλο με απίστευτη ευκολία. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ορατό και σε κάποιες περιοχές ισχυρό δίκτυο νεοναζιστών, απλωμένο στις μετασοβιετικές δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία.

Όπως αναφέρει το παρατηρητήριο Antifascist Europe του Ινστιτούτου Rosa-Luxemburg-Stiftung και του Khalifa Ihler Institute, οι Ρώσοι νεοναζί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο ουκρανικό ακροδεξιό κίνημα, παρόλο που η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Στόχος, η συνολική αποσταθεροποίηση. Η έρευνα υπογράφεται από το Monitoring Project, Marker, που καταγράφει τη δράση της ακροδεξιάς στη χώρα.

“Δεν επέλεξαν όλοι οι νεοναζί την ουκρανική πλευρά. Είδαμε ανθρώπους από τον ίδιο ιδεολογικό κύκλο όπως τον Milchakov και τον Yan Petrovski να αλλάζουν πλευρές. Ο Milchakov αρχικά ήταν στις πορείες του Maidan και αφού πέρασε από τους κύκλους του Azov, επέλεξε να μείνει στη ρωσική, “ιμπερεαλιστική ομάδα”, αναφέρει ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Leonid Ragozin, μιλώντας στο Marker.

To 2015, το ραδιόφωνο του Azov φιλοξένησε έναν διάλογο ανάμεσα στον Milchakov και τον νεοναζί Denis Vikhorev που διοικούσε την ομάδα ενόπλων WotanJugend, που δραστηριοποιήθηκε στο Κίεβο. “Ήταν μια δίωρη συζήτηση με σχεδόν ακαδημαϊκό ύφος, όπου οι αντιμαχόμενοι συζητούσαν για το πού θα πρέπει να βρίσκεται ένας ρωσόφωνος πατριώτης. Ο Vikhorev ισχυριζόταν πως υπάρχει ένα ρωσοφοβικό κομμουνιστικό καθεστώς στη Ρωσσία, ενώ ο Milchakov ισχυριζόταν ότι η Ρωσική κυβέρνηση ήταν πιο κοντά στα ιδεώδη του Ράιχ”, δήλωνε ο Ragozin.

Στο σημερινό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εξετάζουμε τη δράση των ταγμάτων Αζόφ στην Ουκρανία μετά το 2014. Και θα θέσουμε ένα ερευνητικό ερώτημα εξαρχής: είναι το τάγμα Αζόφ και τα παρακλάδια του νεοναζιστικά τάγματα εφόδου; Δημιουργήθηκαν δηλαδή στη βάση και στο ιδεολογικό πλαίσιο των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής Γερμανίας;

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα στηριχτούμε οπωσδήποτε σε κάποιες πηγές και τεκμήρια, μεταξύ των οποίων το ουκρανικό περιοδικό MAIDEN PRESS, ένα ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου NBC, την έκθεση ενός ανεξάρτητου ερευνητικού φορέα με έδρα τις ΗΠΑ και οπωσδήποτε την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία δημοσιεύθηκε το 2016.

Το EUROMAIDAN θα μπορούσε καταρχάς κάποιος να το χαρακτηρίσει ως κίνημα των πολιτών της Ουκρανίας ώστε να μείνει η χώρα εγγύς του πλαισίου της Ευρώπης, να μείνει η χώρα στην πλευρά της Δύσης. Αυτή, είναι η μία όψη. Η άλλη όψη είναι ότι στο κίνημα του EUROMAIDAN το 2014 εισχώρησαν άτομα νεοναζί, προερχόμενα κατά βάση από το εξαγωγικό δίκτυο της Ρωσίας. Είναι ακριβώς αυτοί οι νεοναζί που λίγο αργότερα θα ιδρύσουν ή θα συμμετέχουν στο Τάγμα Αζόφ, χτυπώντας ανελέητα αμάχους και ρωσόφιλους αυτονομιστές, στην πραγματικότητα Ρώσους που ζουν στην ανατολική Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν παραβιάζει μόνο κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, οδηγεί στον θάνατο αμάχων και στον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τις οικογενειακές εστίες τους. Αλλά πίσω από αυτή την εισβολή, πίσω από αυτό τον πόλεμο, είναι ένας άλλος πόλεμος, είναι η δράση ενός δικτύου νεοναζί στον μετα-σοβιετικό χώρο, που μέχρι σήμερα έχουν φανεί μόνο κάποιες από τις πτυχές δράσεις του δικτύου: εγκλήματα σε βάρος αμάχων, εγκλήματα που άπτονται της διάκρισης φύλου, θρησκεύματος, εθνοτικής καταγωγής, αυτοπροσδιορισμού και λοιπά.

Το δίκτυο NBC αποκάλυψε ότι το Τάγμα Αζόφ δημιουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια θερινές κατασκηνώσεις όπου τα παιδιά εκπαιδεύονταν στον στρατιωτικό τρόπο ζωής: στρατιωτική πειθαρχία, βολές με πυροβόλα όπλα, ρίψη χειροβομβίδων. Όλα αυτά από οκτάχρονα και εννιάχρονα παιδιά. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με ένα 8χρονο παιδί από την Ουκρανία να λέει «Θα κατακτήσουμε τον κόσμο»! Θάνατο στους κατοίκους της Μόσχας!

Ο Spike είναι ένας Ουκρανός φωτορεπόρτερ που κατάφερε να μπει στις θερινές κατασκηνώσεις του Τάγματος Αζόφ. Είναι εκείνος που κατέγραψε για το NBC τις σκληρές εικόνες από τις πολεμικές κατασκηνώσεις. Η συντονίστρια του ντοκιμαντέρ μιλά με τον Spike προκειμένου να περιγράψει τι ακριβώς είδε στην Ουκρανία το 2017.

ΠΗΓΗ: ert.gr

madata.gr