Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Σταματήστε να αφήνετε ανασφάλιστους τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους!

Τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα αγροτών, που εμφανίζεται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα δικαιώματα των ίδιων και των οικογενειών τους, στηλιτεύουν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Γ. Ψυχογιός, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.Συγκεκριμένα, μέσα σε τραγικές συνθήκες με την πανδημία να συνεχίζεται, την ακρίβεια να καλπάζει και τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών  να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οποιαδήποτε, έστω και μια μέρα καθυστέρηση, αυτομάτως συνεπάγεται επιβολή προσαύξησης από το σύστημα του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση μάλιστα που τον επόμενο μήνα οι αγρότες πληρώσουν την κανονική εισφορά τους, με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει, χωρίς το πρόστιμο τότε πάλι αυτομάτως η οφειλή καταλήγει στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα την απένταξη αυτών από το σύστημα και την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Και στην Κορινθία έχουμε ενημέρωση και μεγάλες διαμαρτυρίες για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί όπως επιβάλλει η στοιχειώδης στήριξη του κλάδου που πλήττεται από το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις συνεχείς ζημιές και τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά:

 Αθήνα,  21 Μαρτίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Απαράδεκτο μεγάλη μερίδα αγροτών να είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα»

 

Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκεται μεγάλη μερίδα αγροτών, που εμφανίζεται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη.

Ειδικότερα, αν και οι αγρότες πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποιαδήποτε, έστω και μια μέρα, καθυστέρηση, αυτομάτως συνεπάγεται επιβολή προσαύξησης από το σύστημα. Στην περίπτωση μάλιστα που τον επόμενο μήνα οι αγρότες πληρώσουν την κανονική εισφορά τους, με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει, χωρίς το πρόστιμο, τότε πάλι αυτομάτως η οφειλή καταλήγει στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα την απένταξη αυτών από το σύστημα και την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης. 

Επιπλέον, προβλήματα παρατηρούνται και στο κομμάτι των εργοσήμων. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συμψηφισμός των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες με τα εργόσημα για κάποιες εργασίες (π.χ. ψεκασμούς κ.α.). Ως εκ τούτου, το σύστημα βλέπει τις εισφορές αλλά όχι τα εργόσημα, αναγνωρίζοντας τον αγρότη ως οφειλέτη και  ανασφάλιστο. Η ταλαιπωρία δε των ανθρώπων αυτών που καταλήγουν στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με μεγάλη γραφειοκρατία προκειμένου να ξαναπάρουν την ασφαλιστική κάλυψη, είναι τεράστια.

Επειδή ο ΕΦΚΑ προσφάτως παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών, οι οποίοι ενώ κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Επειδή οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κ.λ.π).

Επειδή το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών της χώρας, φροντίζοντας ούτως ώστε να μην μένει ούτε ένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

Τι προτίθεται να κάνει για τους αγρότες που εμφανίζονται χωρίς υπαιτιότητά τους, ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές/τριες