Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ζυθοποιία Νήσος: Ετοιμάζει το νέο εργοστάσιο στην Κορινθία

Του Γιώργου Λαμπίρη

Την άδεια ίδρυσης μονάδας παραγωγής μπύρας έδωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Μικροζυθοποιία Κυκλάδων με έδρα την Τήνο, γνωστή ευρύτερα ως Νήσος, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας. Η υπό κατασκευή μονάδα βρίσκεται στη θέση Λιβάδι Καισαρίου του δήμου Σικυωνίων Κορινθίας.

Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμική της μικροζυθοποιίας που εδρεύει στο νησί των Κυκλάδων, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τη ζήτηση για τα προϊόντα της.




 

Αλέξανδρος Κουρής: Μετά από 8 μήνες πήραμε την άδεια εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο
Όπως ανέφερε σχετικά με την νέα εγκατάσταση ο επικεφαλής της Νήσος, Αλέξανδρος Κουρής, “μετά από 8 μήνες πήραμε την άδεια εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο. Είναι ένα project που έχουμε εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά μας καθυστέρησε ο κορονοϊός.

Θα είναι ένα ιδιαίτερο ζυθοποιίο για τα δεδομένα της μπύρας. Θα αποτελέσει το πλέον πράσινο και περιβαλλοντικά σωστό ζυθοποιείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν ονειρευόμαστε να γίνουμε μεγάλη ζυθοποιία, αλλά να μείνουμε μικροζυθοποιία που να οδηγεί τις εξελίξεις της μικροζυθοποιίας στον κόσμο”.

Η συνεργασία με την κυπριακή ΚΕΟ – Επίκεινται και νέες συνεργασίες
Σημειώνεται ότι η Νήσος προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμική, είχε προβεί εντός του 2021 σε συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία παραγωγής ζύθου ΚΕΟ, η οποία αποτελεί μία ανεξάρτητη ζυθοποιία με έδρα την Μεγαλόνησο. Σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης ήταν η παραγωγή της μπύρας lager σε κουτάκι, την οποία έφερε στην αγορά η Νήσος.

“Κάναμε αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι δεν είχαμε στη διάθεσή μας γραμμή κουτιού και προχωρήσαμε σε μία συνεργασία όπου συμφωνήσαμε να βγάζουμε το κουτάκι μας στην Κύπρο.

Το θεωρούμε μία σωστή απόφαση γιατί οι συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων εταιρειών είναι πολύ σημαντικές, ενώ επίκεινται και άλλες τέτοιες συνεργασίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κουρής. Ταυτόχρονα την διανομή του χαρτοφυλακίου της εταιρείας έχει υπό την ομπρέλα της η εταιρεία αλκοολούχων, Άμβυξ.

Πιστοποίηση των χαρακτηριστικών βιοδραστικότητας της μπίρας
Την ίδια στιγμή η Νήσος έκανε πρώτη το βήμα στην ελληνική αγορά, προκειμένου να αναδείξει τα χαρακτηριστικά βιοδραστικοτητας της μπύρας προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας. Σε αυτό το πλαίσιο απέκτησε το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της Foodoxys για πέντε από τις μπύρες της.

Οι ιδρυτές της εταιρείας Μάγια Τσόκλη και Αλέξανδρος Κουρής, είδαν την ευκαιρία να ανοίξουν έναν δρόμο στην εγχώρια αγορά ζύθου, μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών της μπύρας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα το κρασί – το κόκκινο επίσης προβάλλεται για τα βιοδραστικά του χαρακτηριστικά – τζιράρει στην Ελλάδα περί τα 390 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι 5 μπύρες Νήσος υποβλήθηκαν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου, στα οποία υποβάλλεται κάθε προϊόν σύμφωνα με τον κανονισμό πιστοποίησης AFQ.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός αφορά στην εκτίμηση της ικανότητάς της σύστασης των ζύθων, να εξουδετερώνει ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχθηκε η ικανότητα προστασίας που παρέχουν στο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις.

Ειδικότερα, η Νήσος Greek Island Pilsner βαθμολογήθηκε με 16/20, η Νήσος All Day Organic με 17/20, η Νήσος Θολή και η Νήσος 7 Μποφόρ με 19/20. Σε ό,τι αφορά τη Νήσος Αποκάλυψη απέσπασε βαθμολογία 20/20, επιδεικνύοντας τη μέγιστη βιοδραστικότητα με βάση τα βιοχημικά πρωτόκολλα στα οποία υποβλήθηκε.