Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έως 200 βουλευτές θα είναι παρόντες κατά την ομιλία Ζελένσκι την Πέμπτη

Εκατόν πενήντα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τον Μάρτιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ υπαλλήλων, βουλευτών και υπουργών κάτι που αναγκάζει τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τη Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου, η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πραγματοποιηθεί με την περιορισμένη παρουσία 200 βουλευτών.




 

Αυτό σημαίνει ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιοι δεν θα μετέχουν σε αυτήν την ειδική συνεδρίαση. Την ολιγομελή παρουσία πάντως διευκολύνει το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αποφάσισε να απέχει εκείνη την ημέρα (διαθέτει 15 βουλευτές) καθώς σύμφωνα με το αιτιολογικό του «Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, επικεφαλής μίας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ευθύνεται και αυτό για τα δεινά του λαού της Ουκρανίας». Συν τοις άλλοις, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει κηρύξει ανεπιθύμητα (persona non grata) μια σειρά από στελέχη του κόμματος, επειδή είχαν πάει προ καιρού στο Κίεβο να υποστηρίξουν το τοπικό κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει θέσει εκτός νόμου.

Απόντες θα είναι και οι 6 από τους 7 βουλευτές του ΜέΡΑ25, αφού το κόμμα αποφάσισε να παραστεί μονάχα ένας εκπρόσωπός του «ως ένδειξη στήριξης ενός λαού του οποίου η επικράτεια παραβιάζεται από τον στρατό άλλου κράτους». Οπότε ήδη εξ αρχής θα απουσιάζουν από τα δύο αυτά κόμματα 21 βουλευτές από την Ολομέλεια.

Τέλος, δεν θα δοθούν προσκλήσεις για καλεσμένους στα θεωρεία όπως αρχικά είχε συζητηθεί και παρόντες θα είναι μόνο οι πρεσβευτές της Ουκρανίας και της Γαλλίας, ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, και ο αρχαιότερης πρέσβης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

newsbeast.gr