Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσες ενέργειες για την ασφαλή αποχώρηση των Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανία -VIDEO

Την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, αναφορικά με την δραματική κατάσταση των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία και την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή τους από τις εμπόλεμες περιοχές της Μαριούπολης, συζήτησε σήμερα στη Βουλή, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.




 

Ο κ. Κουρουμπλής, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ομογενείς στην εμπόλεμη περιοχή και αφού καταδίκασε απερίφραστα, για ακόμη μία φορά, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιτίθεται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνει η ελληνική ομογένεια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τις ρωσικές επιθέσεις, έρχεται αντιμέτωπη με την απειλή των παρακρατικών οργανώσεων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Αναφέρθηκε επίσης, στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, να προστατεύσει τον ομογενή πληθυσμό, διασφαλίζοντας την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του από τις εμπόλεμες περιοχές, σε συνεργασία με την ουκρανική και τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς επίσης και να μεριμνήσει για την αποστολή ελληνικών κλιμακίων στα σύνορα Ουκρανίας[1]Ρουμανίας, που θα υποδέχονται τους ομογενείς μας.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουρουμπλής ερώτησε τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να επιτρέψουν σε Επιτροπή του Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, να προσεγγίσει με ασφάλεια τη Μαριούπολη και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται ήδη εκεί, να συμβάλουν στην ασφαλή απομάκρυνση όσων ομογενών θέλουν να αποχωρήσουν από την ευρύτερη πολιορκημένη περιοχή, αλλά και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου.

Στην απάντηση του κ. Κατσανιώτη σχετικά με την απροθυμία των ομογενών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο κ. Κουρουμπλής τη διέψευσε, δηλώνοντας ότι οι ομογενείς εμποδίστηκαν κυρίως από τα Τάγματα της παρακρατικής οργάνωσης Αζόφ να αποχωρήσουν και χρησιμοποιήθηκαν ως ασπίδα στη ρώσικη εισβολή. «Ζούμε ιστορικές στιγμές, ένα κομμάτι του ελληνισμού ζει μια νέα τραγωδία και το ελληνικό κράτος, όπως και στη μικρασιατική καταστροφή, εγκατέλειψε τον ελληνικό πληθυσμό της Μαριούπολης στην τύχη του. Υπάρχουν, κ. Υπουργέ, μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την όλη διαχείριση, γιατί τελικά αποτύχατε να προστατέψετε τον ελληνισμό» . Ο κ. Κουρουμπλής, συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό είναι ανικανότητα της κυβέρνησης, να προβλέψει τις εξελίξεις στην περιοχή και να λάβει μέτρα για την απομάκρυνση των ομογενών και κυρίως των παιδιών». Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί στον πόλεμο στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία οδήγησε στο να κηρυχθούμε από τη Ρωσία εχθρική χώρα και να καταστραφούν οι αιώνιες καλές σχέσεις με τη χώρα αυτή». Επίσης, ρώτησε τον παριστάμενο Υπουργό αν έχουν αποσταλεί αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα αδυνατίζοντας την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, γεγονός που διέψευσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στο επιχείρημα του Υπουργού ότι οι ομογενείς της Μαριούπολης υπήρξαν θύματα της ρωσικής επίθεσης και γι’ αυτό η Ελλάδα πήρε το μέρος της Ουκρανίας, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι και άλλες χώρες πήραν το μέρος της Ουκρανίας, όπως η Ιαπωνία, η Τουρκία και το Ισραήλ και παρά ταύτα δεν χάλασαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ρωσία. «Πήρατε το μέρος, όπως λέτε, της ιστορίας δεν μας είπατε όμως ποια είναι τα ανταλλάγματα, γιατί πήρε το μέρος της ιστορίας ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά πήρε συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Ποια είναι τα ανταλλάγματα που πήρατε, όταν η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατήργησε τα δικαιώματα της ομογένειας; Ποια ήταν τα ανταλλάγματα για την προστασία της ομογένειας από τις παρακρατικές οργανώσεις της Ουκρανίας; Ο ελληνισμός της Μαριούπολης νιώθει εγκαταλελειμμένος κραυγάζοντας “Ηλί ηλί λαμά σαμαχθανί”».