Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Βασιλακόπουλος: Αντίθετος στη χρονική επέκταση των πιστοποιητικών – Η ανοσία της Όμικρον είναι 1-2 μηνών

Υγειονομικά αντίθετος στην επέκταση της χρονικής διάρκειας των πιστοποιητικών, που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Τα πιστοποιητικά, όπως πάνε να γίνουν, είναι μηχανισμός χαλάρωσης για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση όμως συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους».
 

«Τη στιγμή που δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τέταρτη δόση, αντιλαμβάνομαι την επέκταση της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού… Όταν ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς του FDA και του CDC νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί» εξήγησε.

«Η ανοσία που αφήνει η Όμικρον είναι πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας, 1 με 2 μήνες. Έχουμε πολλές επαναμολύνσεις… Άρα η επέκταση του πιστοποιητικού νοσήσεις στο εξάμηνο δεν γίνεται με κριτήριο την υγειονομικά πλήρη προστασία του εμβολιαζόμενου, αλλά την απροβλημάτιστη λειτουργία της εστίασης» σχολίασε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι οι άνω των 50 εμβολιάζονται στις ΗΠΑ με τέταρτη δόση, δηλαδή 4 μήνες μετά την τρίτη. «Τώρα πρέπει να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους να δοθεί τώρα η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ή άνω των 50. Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν προληπτικά, να μην απαγορεύεται».

Ο οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων, που είναι εδώ και καιρό βρίσκεται στα χέρια των ειδικών έχει σύμφωνα με πληροφορίες στο μεγαλύτερο μέρος του εγκριθεί και λίγο μετά το Πάσχα θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα των τεστ στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και η επίδειξή των πιστοποιητικών για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους καλοκαιρινούς μήνες.