Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους σταφιδοπαραγωγούς μόλις ολοκληρώθηκε

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εμπαιγμού προς τους σταφιδοπαραγωγούς η κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε  τάχα   να στηρίξει την κορινθιακή σταφίδα. Ένα χρόνο μετά, το πρόβλημα των αδιάθετων – λόγω επιπτώσεων πανδημίας – ποσοτήτων κορινθιακής σταφίδας,  επηρέασε όπως από την αρχή τονίζαμε, την τιμή της παραγωγής του 2021. Ένα  χρόνο μετά από τις πρώτες οχλήσεις προς το ΥΠΑΑΤ των συνεταιριστικών ενώσεων και των  αγροτών, η κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε να κινηθεί δίνοντας τους ψίχουλα.



 

Η ηγεσία του υπουργείου  νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα αποπροσανατολίσει τους σταφιδοπαραγωγούς ενώ σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα  που η ίδια δημιούργησε και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση  τους παραγωγούς  και σε μεγάλο  κίνδυνο το ίδιο το προϊόν.

Στην ουσία το έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους σταφιδοπαραγωγούς, μόλις ολοκληρώθηκε. Από το 2016  η τιμή του στρατηγικού αυτού προϊόντος για τη χώρα αυξανόταν για να φτάσει το 1,60€ ανά κιλό το 2020.

Τελικά η τιμή αγοράς κυμάνθηκε από 0,80 μέχρι 1 € ανά κιλό, κάτω, δηλαδή, από το κόστος παραγωγής  παρά τη μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό 40% του έτους 2021, η τιμή έπεσε 40 – 60 λεπτά το κιλό κάτω από την τιμή, του 2020.

Και ενώ η νέα καλλιεργητική χρονιά έχει ξεκινήσει με δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά εφόδια) με φαινόμενα αισχροκέρδειας απέναντι στον αγροτικό κόσμο, με την κλιματική αλλαγή απέναντι τους, έρχεται η κυβέρνηση να  δώσει 54,7€ ενίσχυση το στρέμμα, μέσω deminimis. Άλλα 18 λεπτά το κιλό περίπου ….Μη υπολογίζοντας το χαμένο εισόδημα των ανθρώπων του μόχθου και χαρίζοντας  το  στους ιδιώτες σταφιδέμπορους.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς ίχνος συναίσθησης των προβλημάτων και των αναγκών του πρωτογενή τομέα δείχνει το απεχθές της πρόσωπο και την ίδια στιγμή χαμογελάει στους εμπόρους. Το μόνο που αποσκοπεί είναι στην εξόντωση του αγροτικού πληθυσμού και στην εξαθλίωση του Έλληνα σταφιδοπαραγωγού.

Για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις της κρίσης πληρώνουν τα φτωχά παραγωγικά στρώματα της χώρας και κερδοσκοπούν οι ημέτεροι  της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει για άλλη μια φορά ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας αγρότης δεν είναι επαίτης, είναι άνθρωπος του μόχθου και της δημιουργικότητας, με γνώση και κρίση και θα δώσει τις απαντήσεις του.Εκλογές τώρα, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα από τις καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας