Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δημιουργία νέου Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κόρινθο

Στα βήματα που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson.




 

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι δρομολογείται «άμεσα η επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης. Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως. Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου».

Νέοι σταθμοί LNG σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη

Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη καθώς και ότι «προωθούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και την υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα στην οποία θα επιδιώξουμε και συμβατότητα με το υδρογόνο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξετάζει την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP και πως η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί.

«Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων» ανέφερε ακολούθως.

«Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών»

Αναφορικά με τη διεθνή ενεργειακή κρίση, ο υπουργός είπε αρχικά ότι «η κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων».

Επιταχύνει η Ελλάδα στις ΑΠΕ

Στη συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις ΑΠΕ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση ως προς την πράσινη μετάβαση».

Μεταξύ άλλων, για τις ΑΠΕ ο κ. Σκρέκας είπε:

Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018.

Το 2021 χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019.

Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Το 2022 η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο.

Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Έως τον Ιούνιο εισάγουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030.

Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Για την απανθρακοποίηση των νησιών μας επεξεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ σύμβαση που θα αποδεσμεύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για πράσινη ενέργεια και υποδομές. Συνολικά για την απανθρακοποίηση των νησιών θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.