Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πάνω από 4,7 εκατ. οι πρόσφυγες έπειτα από 50 μέρες πολέμου

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 50 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συγκεκριμένα, η UNHCR έχει καταγράψει 4.736.471 πρόσφυγες μέχρι σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Το τελευταίο 24ωρο 79.962 άνθρωποι διέφυγαν από την εμπόλεμη χώρα.



 

Σχεδόν το 90% των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά – υπενθυμίζεται πως οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν σε άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα, εφόσον είναι σε ηλικία που επιτρέπει να φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί έχουν επίσης φύγει από την χώρα, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.

Παράλληλα, ο ΔΟΜ υπολογίζει τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 7,1 εκατομμύρια.

Συνολικά, επομένως, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φτάσουν σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές μέσα στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – χωρίς να περιλαμβάνεται δηλαδή η Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, ούτε οι ανατολικές περιοχές που τέθηκαν το ίδιο έτος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολωνία

Αξίζει να αναφερθεί πως, κατά τις ίδιες πηγές, η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 12 Απριλίου, 2.694.090 από αυτούς έχουν εισέλθει στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.

Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πολωνία είχε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς μετανάστες εργάτες, πριν από τον πόλεμο.