Σε πλήρη λειτουργία οι εφαρμογές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr

Η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης
Σε μια σημαντική διευκόλυνση για τον Έλληνα παραγωγό προχωρούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς από το απόγευμα της Πέμπτης είναι διαθέσιμη στο gov.gr η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022.
Με τον τρόπο αυτό συστηματοποιείται και επιταχύνεται η υποβολή, η συλλογή και η επεξεργασία των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης.

Η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με τη νέα διαδικασία, ο αγρότης μπορεί πλέον να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του https://eae.opekepe.gov.gr/landing-page , με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με αμεσότητα, ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς επιβαρύνσεις.

Ικανοποιείται, έτσι, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της χώρας και των 412 ΚΥΔ που ήδη λειτουργούν, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Περαιτέρω, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος και διευκολύνοντας τη διασταύρωση των στοιχείων.

Η υλοποίηση της πλατφόρμας έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας όλα τα νέα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία και φιλοξενείται στις υποδομές του Ενιαίου Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud). Με αυτό τον τρόπο, υλοποιείται μια ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης σε δημόσιο υπολογιστικό νέφος.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέστη σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΟΣΔΕ γυρίζει σελίδα και ότι οφείλουν όλοι να συμμορφωθούν ώστε οι δηλώσεις των αγροτών να υποβάλλονται απρόσκοπτα από την επίσημη ηλεκτρονική βάση του κράτους.

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι αγρότες μπορούν να πλοηγηθούν στη νέα πλατφόρμα του gov.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/epidoteseis ο οποίος οδηγεί στην καρτέλα «Επιδοτήσεις».

Επιλέγοντας την «Απομακρυσμένη υποβολή αγροτεμαχίων ενιαίας αίτησης ενίσχυσης», οι αγρότες που δικαιούνται κοινοτικές ενισχύσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με οποιοδήποτε από τα 450 ενεργά πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Για να συνδεθούν στην πλατφόρμα, θα χρειαστεί:

– να εισάγουν τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

– να επιλέξουν το Κέντρο που θα τους εξυπηρετήσει,

ενώ ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή ή στο κινητό τους την εφαρμογή.