Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κορινθίας για την αύξηση στο κατώτατο μισθό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την αύξηση του 1,66 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό.

Είναι μια αύξηση που όχι μόνο δε δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους ν’ ανταποκριθούν στο κύμα ακρίβειας ,αλλά συνολικά στις ανάγκες τους.




 

Ας μη γελιόμαστε. Η αύξηση αυτή είναι κάτω από το μισθό που είχαμε πριν 13 χρόνια. Και αρκετά πίσω από τις αυξήσεις του πληθωρισμού, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών. Η αύξηση είναι περίπου στο 7%,και ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από 8%.

Τα χρήματα αυτά , τα έχουμε δώσει πριν μας τα δώσουν. Τα έχουμε πληρώσει σε λογαριασμούς ρεύματος, σε πετρέλαιο και βενζίνη για να μεταφερθούμε στις δουλειές μας.  Τα δώσαμε ακόμη και για τη διατροφή μας.

Εξάλλου τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, μας κατάντησαν να δουλεύουμε με ελαστική και μερική απασχόληση με 3ωρα,4ωρα κλπ, προσπαθώντας να βγάλουμε πέρα τη καθημερινότητα μας.

Πόσοι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ στη Κορινθία, δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και πόσες σχολικές καθαρίστριες στους δήμους του νομού παίρνουν τον κατώτατο μισθό αφού οι κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι με τα τρίωρα και τα τετράωρα μπορούν να ζήσουν;

Συνάδελφοι,

η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ελεύθερων και συλλογικών από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους και όχι μονομερής απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, καθ’ υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί αυτό εννοούν όταν λένε ότι ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται με βάση της αντοχές της οικονομίας. Αυτό αποφάσισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη ζωή μας και στις ζωές των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα να τους δείξουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια που μας επιβάλλουν.

Να τους πιέσουμε για υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 825 ευρώ, για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με αυξήσεις μεγαλύτερες από το κύμα ανατιμήσεων που μας τσακίζει.

Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Οι απλήρωτες υπερωρίες.

Να επανέλθει η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, της τριετίας, η νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, η ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Μη περιμένουμε τους σωτήρες που υπόσχονται πριν τις εκλογές. Με τον δικό μας αγώνα θα προστατεύσουμε το εισόδημά μας.

Το Δ.Σ.