Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση στη βουλή για: Άγνωστο μυκηναϊκό οικισμό στο ύψωμα Τσουγκίζα Νεμέας

Ερώτηση κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή η ‘‘Ελληνική Λύση” σχετικά με το θέμα των αρχαιολογικών ερευνών στον λόφο Τσουγκίζα στην κοιλάδα της Νεμέας Κορινθίας. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022



Των:             Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:          Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ:         «Άγνωστος μυκηναϊκός οικισμός στο ύψωμα Τσουγκίζα Νεμέας Κορίνθου»

Κυρία Υπουργέ,

Στον λόφο Τσουγκίζα, ο οποίος βρίσκεται στην κοιλάδα της Νεμέας Κορινθίας 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ακρόπολης των Μυκηνών, υπήρχαν οι πρώτες μαρτυρίες για ύπαρξη οικισμού του 1500 π. Χ. Αργότερα και κατά το 1924, αποκαλύφτηκαν τα ερείπια ενός υστεροελλαδικού οικισμού στο νότιο άκρο του. Τα ευρήματα κατέδειξαν την αγροτική παραγωγή των κατοίκων της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή, τις βιοτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και τις τελετουργικές πρακτικές. Σε μελέτη της προηγούμενης δεκαετίας τα αποκαλυφθέντα στοιχεία της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιάσουν στοιχεία ανάλυσης της στρωματογραφίας, της αρχιτεκτονικής, της κεραμικής, καθώς επίσης και πτυχές του τότε υλικού πολιτισμού, όπως ειδώλια και στολίδια, υφάσματα και χειροτεχνίες, μέταλλα, πελεκημένη πέτρα και λείψανα πανίδας και παλαιοβοτανικής.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε εάν διεξάγονται αρχαιολογικές έρευνες κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο ή προγραμματίζεται να διεξαχθούν σύντομα στον αναφερόμενο λόφο της Νεμέας;
  2. Διατίθεστε να αναδείξετε και να προβάλλετε τον εν λόγω λόφο ως ιδιαιτέρας σπουδαιότητας αρχαιολογικό χώρο;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ