Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ανατιμήσεις έως 50% σε 300 προϊόντα

Του Δημήτρη Χριστούλια

Από τις επόμενες ημέρες και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανατιμηθούν περισσότερα από 300 προϊόντα

Ποδαρικό με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά κάνει ο Μάιος, επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την ακρίβεια να έχει λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.




 

Πλέον οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές με πάνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων να πωλούνται ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου.

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μπαράζ ανατιμήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή τους τελευταίους 8 μήνες που έχει ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και ενώ αρκετοί ήλπιζαν ότι τον Μάρτιο θα έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην αγορά, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε σημαντικά την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερος πληθωριστικές πιέσεις μετά το 1996. Και τα νέα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το FoodLife αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τις αμέσως επόμενες ημέρες και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα.

Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Συγκεκριμένα η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Σπορέλαια 50%,χαρτικά15% – 25%, μαργαρίνες 20%, ελαιόλαδο 20%, αραβοσιτέλαιο 10% -18%, κρουασάν 9%-20%, τυριά 4%-17%, ψωμί8%, ξινό νερό έως 16%, καφές φίλτρου 17%, ελληνικός καφές 13%, έτοιμα φαγητά 5% – 13%, φρέσκος χυμός και τσάι 2,5% -12%, κατεψυγμένες πατάτες 10%, γάλα 5%-9%, μπισκότα 8%, απορρυπαντικά 5%-8%, γιαούρτι 6%-7%, βούτυρο 5% – 6%, σαλάτες 6%, σαμπουάν 6%, κρασιά 4% – 6%, ρεβίθια 5%, αλάτι 5%, κονσέρβες 5%, δημητριακά 5%,αυγά 4,5% κατά μέσο όρο, παξιμάδια 4,5% και κρέμες γάλακτος 1,5%.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις ως αιτία για τις αυξήσεις σε τρόφιμα επικαλούνται την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μετακυλίεται στις τιμές. Λίστα με ανατιμήσεις που αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, που πλέον περιορίζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους.

foodlife.gr