Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση – προβολή ντοκιμαντέρ για την 9 Μάη (Ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών)

Μακρόνησος: «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Η Τ.Ε. Κορινθίας του Κ.Κ.Ε. καλεί σε εκδήλωση – προβολή του ντοκιμαντέρ: «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», μια παραγωγή της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ αφορά το κολαστήριο της Μακρονήσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947.



Έγινε σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Άγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα, που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί, όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Θα ακολουθήσει ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ.