Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Σοκάρει η καταμέτρηση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ των εκτοπισμένων κατοίκων της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και ξέσπασε ο πόλεμος.

Συνολικά, ο ΔΟΜ του ΟΗΕ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν γίνει εσωτερικοί… πρόσφυγες και έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ειδικότερα, στην τελευταία του καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.



 

«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».

Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

«Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τονίζοντας ότι οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί έχουν ανάγκη πρώτα απ’ όλα για οικονομική βοήθεια. Οι 7 στους 10 απάντησαν ότι θα τη χρησιμοποιούσαν για αγορά τροφίμων ή/και φαρμάκων ενώ οι υπόλοιποι, περίπου, δήλωσαν ότι τη χρειάζονται για κατάλυμα επειδή η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.