Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 έτη στους καταδικασθέντες

Ούτε μια μέρα δεν μειώθηκε στο Εφετείο η πρωτόδικη ποινή των δυο νεαρών καταδικασμένων για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ομόφωνα, «σφράγισε» με την απόφαση του την ποινή των ισοβίων και επιπλέον 15 ετών που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στους δυο νεαρούς.

Το ακροατήριο στο άκουσμα της απόφασης αντέδρασε με χειροκροτήματα με την πρόεδρο να σχολιάζει: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!». 

Το δικαστήριο, υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση να επιβληθούν οι ανώτερες ποινές στους καταδικασθέντες που κρίθηκαν ένοχοι, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αναγνώριση, κατά περίπτωση, των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μετεφηβικής ηλικίας και της ειλικρινούς μεταμέλειας, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πρωτόδικες ποινές.

Ωστόσο, οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι νεαροί πρέπει να συνεχίσουν να εκτίουν την ποινή που τους είχε επιβληθεί και στον πρώτο βαθμό.

Στο πλευρό των γονιών της άτυχης Ελένης βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα αλλά και οι μητέρες της Ερατούς και της Μυρτούς, οι μητέρες που έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους στη Φολέγανδρο και στη Μυτιλήνη.

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, μέλη του ακροατηρίου φώναξαν: «Καμία άλλη δολοφονημένη, να μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, Καμία άλλη δολοφονημένη».

Η δήλωση της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη για την απόφαση
«Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε μεταξύ άλλων η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

«Δικαίωση στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι» τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου.

newsbeast.gr