Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράσεις εξωστρέφειας, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς αποτέλεσμα

Την παρούσα Περιφερειακή περίοδο η διαδικασία ελέγχου και λογοδοσίας, που ορίζει ρητά ο Κανονισμός Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, περνάει από 40 κύματα μέχρι να φτάσει στις συνεδριάσεις , όπου τα ερωτήματα συνήθως δεν απαντώνται, είτε λόγω αποφυγής, είτε λόγω άλλων δικαιολογιών, είτε λόγω της γνωστής έπαρσης, ενώ συνήθως συζητούνται μετά την παρέλευση του οριζόμενου χρόνου κι αφού έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα της επικαιρότητας.

Γι αυτό επιλέγεται από την παράταξή μας, η δημόσια ενημέρωση, προκειμένου οι πολίτες να μαθαίνουν, όσα επιμελώς οι ιθύνοντες, επιχειρούν να κρύψουν.



 

Οι Περιφέρειες της Χώρας, έχουν αναλάβει κρίσιμα καθήκοντα, τα οποία αφορούν την εξωστρέφεια για το τουριστικό μας προϊόν, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων, την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τις εξαγωγές και θα βοηθήσουν τον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Περιφέρειάς μας

Δυστυχώς η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, δεν τηρεί επί της ουσίας τίποτα από όσα απλόχερα λέει, τάζοντας τα πάντα στους πάντες, δεν επιτελεί το καθήκον της, δεν στηρίζει με πολιτικές και πρωτοβουλίες το εισόδημα των Πελοποννησίων, σπαταλά ασύστολα τεράστια ποσά σε άυλες-θολές δράσεις που αποφασίζονται στο πόδι και χωρίς απόφαση ή έστω γνώση κάποιου συλλογικού οργάνου. Φυσικά δεν θεωρεί απαραίτητη και τη λογοδοσία και την ενημέρωση των Πελοποννησίων για τα πεπραγμένα της.

Κυρίως στον τομέα του τουρισμού υπάρχει τεράστια σπατάλη χωρίς απολογισμό, που σίγουρα θα αποτελέσει και πεδίον ελέγχου, τήρησης ή όχι, της στοιχειώδους νομιμότητας των δράσεων και των υπέρογκων εξόδων.

Βασικά ουδείς γνωρίζει τι και που σπαταλιέται, τι σχεδιάζεται αν σχεδιάζεται, τι, που, πως και από ποιόν ανατίθεται, εφόσον δεν περνάει τίποτα από τα συλλογικά όργανα.

Στις αντιπολιτεύσεις, μένει ένα τεράστιο κενό πληροφόρησης και αποριών όταν διαβάζουμε τα άπειρα δελτία τύπου της εικονικής πραγματικότητας που παρουσιάζουν.

Πρόσφατα λοιπόν, από το πομπώδες , αλλά ελλιπές και προβληματικό δελτίο τύπου για την παρουσία τη Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Διεθνή Έκθεση Οίνων-Ποτών Prowein, που από το 1994 διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας κι αποτελεί τη σπουδαιότερη έκθεση για το κρασί στη Γερμανία, υπήρξαν πολλές απορίες.

Οι Περιφέρειες της Χώρας, που συμμετέχουν σε τέτοιες εκθέσεις με δικά τους σταντ ενταγμένα στο Εθνικό περίπτερο, στηρίζουν την παρουσία επιχειρηματιών οινοποιών και διοργανώνουν παράλληλες εκδηλώσεις, προκειμένου να στηριχτεί ο σημαντικός αυτός κλάδος.

Οι Περιφέρειες επιβαρύνονται το κόστος του περιπτέρου και συγχρόνως με B2B συναντήσεις, ειδικές δράσεις εντός και εκτός της εκθέσεως, ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όμως η σύγχυση είναι εμφανής και η ανικανότητα το ίδιο.

Πουθενά δεν αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου η μεγάλη, ουσιαστική και καίρια συμβολή της  Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) στην παρουσία και συμμετοχή των 14 Οινοποιητικών Επιχειρήσεων που βρέθηκαν στην ProWein 2022.

Οι συμμετέχοντες δεν φιλοξενήθηκαν όπως θα έπρεπε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά πλήρωσαν το 50% των εξόδων της θέσης τους, η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από άσχετου αντικειμένου αιρετά και υπηρεσιακά πρόσωπα, όταν όλες οι άλλες Περιφέρειες της Χώρας, είχαν ως εκπροσώπους Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας ή Πρωτογενούς Τομέα, δηλ. αρμόδιους αιρετούς του αντικειμένου που πραγματευόταν η έκθεση και φυσικά υπηρεσιακούς παράγοντες αντίστοιχης ειδικότητας και ευθύνης, π.χ. γεωπόνων.

Μετά το πέρας της εκθέσεως, εφόσον πλέον, αντιδεοντολογικά και αντιδημοκρατικά, δεν δίνεται αναφορά πεπραγμένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπάρχει τουλάχιστον υποχρέωση ενημέρωσης με αναλυτικό δελτίο τύπου για όσα συγκεκριμένα έγιναν εκεί και όχι με αόριστες και ασαφείς αναφορές και φυσικά, με ειδική ενημέρωση στις δράσεις που είχαν προετοιμάσει, ποίες επακριβώς Β2Β συναντήσεις έκαναν οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και για τις FOLLOW UP ενέργειες που θα υπάρξουν.

Οι εκθέσεις χωρίς δράσεις αλλά μόνο με φωτογραφίες, δίκην επισκέψεως, προκαλούν. Ίσως μάλιστα αυτές, αποτελούν πεδίον «βόλτας και σουλάτσου» για τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, διότι με όσα ασαφή και αόριστα ανέφερε στο δελτίο τύπου που απέστειλε, αλλά και με πληροφόρηση από το Ντίσελντορφ, εκτίθενται ανεπανόρθωτα, διότι επέλεξαν για μία ακόμη φορά, την προσφιλή τακτική «στάχτης στα μάτια» στους Πελοποννησίους.

Επειδή δεν διαχειρίζονται τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αλλά δημόσιο χρήμα, αναμένουμε ακριβή αναφορά των ενεργειών, ακριβή στοιχεία των συναντήσεων, των δράσεων και των εξόδων. Έχει αναμειχθεί στα έξοδα, κάποια Αναπτυξιακή Εταιρεία ή όχι; Η εξωστρέφεια ως φιλοσοφία και πράξη, ίσως για κάποιους νεόκοπους, αποτελεί απωθημένο «βόλτας» στην Ευρώπη, αλλά για τους πολίτες που προσβλέπουν στις πρωτοβουλίες μας, αποτελεί σπουδαία βοήθεια και ανάσα ζωής των επιχειρήσεών τους.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕ.ΣΥ.Π.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ