Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Εξόρμηση στην Παναγία Βράχων – Ταρσός – Φενεός Κορινθίας

 29-5-2022

H πορεία μας θα ξεκινήσει από τον Κάτω Ταρσό, θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο, για την Παναγία των Βράχων με την εντυπωσιακή θέα προς την Ζήρεια, αλλά και τον κάμπο του Φενεού.
Τα βράχια που θα αντικρύσουμε έχουν λαξευτεί μέσα στους αιώνες μοιάζουν με αυτά των Μετεώρων και για αυτό την περιοχή κάποιοι την ονομάζουν Μετέωρα της Κορινθίας. Τεράστιοι, επιβλητικοί βράχοι, έλατα και τρεχούμενα νερά, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα όμορφο σκηνικό.



 

Σε μια μεγάλη σχισμή της πέτρας, είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου. Ακριβώς πάνω από τον ναό βρίσκεται το Σπήλαιο με δύο ορόφους. Ο πρώτος λειτουργούσε ως ασκηταριό, ενώ ο δεύτερος κατά την διάρκεια του παρελθόντος και κυρίως επί Τουρκοκρατίας, είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο.

Ο ναός της Παναγίας στον βράχο, ήταν τάμα μιας γυναίκας από την Ταρσό που σώθηκε σαν από θαύμα κατά την άλωση της Ταρσού το 1458 από τον Μωάμεθ Β’ τον κατακτητή, μετά την πολιορκία της.
Μετά από αυτό και προς εκδήλωση της ευγνωμοσύνης της τοποθέτησε μερικές εικόνες στην σχισμή του βράχου, εγκαινιάζοντας έτσι ουσιαστικά την κατασκευή του ναού ο οποίος σήμερα κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες της Παναγίας, του Χριστού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες χρονολογούνται στα 150 έτη και είναι έργα του αγιογράφου Ασημάκη. Οι γυναίκες του χωριού σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ορισμένες δε αναγκάστηκαν να πέσουν από τον βράχο της Ταρσού (άλλη άποψη αναφέρει ότι έπεσαν μόνες τους όπως στο Ζάλογγο για να μη γίνουν σκλάβες), στο σημείο που είναι τώρα ο ναός της Παναγίας. Η πρόσβαση πραγματοποιείται με πέτρινη σκάλα, ενώ υπάρχουν τρεις θολωτοί χώροι και αγίασμα. Ο χώρος είναι πάντα ανοιχτός.

Στην συνέχεια πηγαίνουμε προς την ερειπωμένη μονή της Αγίας Τριάδας, και συνεχίζουμε προς τους Ταξιάρχες, σε πολλά σημεία εναλλάσσεται μεταξύ χωματόδρομων, και μονοπατιών.
Η πορείας μας θα τελειώσει στο χωριό Φενεός, και θα επισκεφτούμε τοπική Ταβέρνα.

Ω.Π 5-6 Β.Δ Α+ ΧΛΜ 14 ΥΨ.Δ 650μ
Αναχώρηση στις 07:00 από τα Περιβολάκια Κόρινθος
Κόστος εξόρμησης 15 €
Αρχηγοί εξόρμησης
Κουνελάκης Γιάννης 6984454116
Βασιλοπούλου Μαρία 6942971312

Εξοπλισμός: Σακίδιο, μποτάκια, μπατόν, ισοθερμικό – αντιιδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό –αδιάβροχο – διαπνέον), αντηλιακό , καπέλο, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό (σνακ, π.χ. μπάρες, παστέλια), νερό.


• Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά , σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και, στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
• Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.
Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης)
Στο Λεωφορείο είναι απαραίτητη η μάσκα προστασίας.