Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος οι μάσκες στα σχολεία και τα πανεπιστήμια – Υποχρεωτική χρήση μόνο στις εξετάσεις

Την κατάργηση της μάσκας στα σχολεία από 1η Ιουνίου για μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, δηλαδή στις Πανελλήνιες, στις Απολυτήριες και στις Εξεταστικές.



 

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ξεκίνησαν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α’ και Β’ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, που θα διεξάγονται έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ’ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έως την Τρίτη 31 Μαΐου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και στις 3 του ίδιου μήνα για τους μαθητές των ΓΕΛ. Συγκεκριμένα, το διάστημα 3-10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 έως 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι ανακοινώσεις Πλεύρη
Άλλωστε πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε ανακοινώσει την άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική μόνο στις μονάδες υγείας, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σε τρένα , υπεραστικά ΚΤΕΛ και αεροπλάνα, που διαθέτουν αριθμημένες θέσεις επιβατών καταργείται.

Επίσης, καταργείται η υποχρεωτική χρήση στα εμπορικά καταστήματα, με ισχυρή σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ο κ. Πλεύρης είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.