Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

ΕΦΚΑ: Χωρίς υγειονομική περίθαλψη από σήμερα περίπου 300.000 μη μισθωτοί

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση υγειοφαρμακευτική περίθαλψη μένουν από σήμερα περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Και αυτό καθώς έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο ΕΦΚΑ ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους.



 

Πιο συγκεκριμένα όπως παρουσιάζεται σε άρθρο στο topontiki.gr από σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν μόνο οι εξής κατηγορίες:

Όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ
Όλοι οι μη μισθωτοί που παρόλο που έχουν οφειλές τις έχουν ρυθμίσει

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόλις 200.000 από τους 750.000 οφειλέτες εκτιμάται ότι έχουν ήδη καταφύγει στον ΕΦΚΑ για ρύθμιση.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας και του ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου εκτιμούν ότι περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κακοπληρωτές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόλις 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, έστω και εν μέρει, ενώ άλλοι 250.000 με 300.000 υπολογίζεται ότι δεν έκαναν καμία ρύθμιση και από σήμερα θεωρούνται ανασφάλιστοι.

Υπενθυμίζεται πως κατ’ εξαίρεση για το 2022, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Επίσης, από την 1η Ιουνίου 2022 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ συγκεκριμένα στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.