Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επείγουσα επιστολή και ερώτηση της Rosa στην Κομισιόν για Novartis και ΥΠΕΞ

Απέστειλε σήμερα ως rosa.gr επείγουσα επιστολή και ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια Επίτροπο Θεσμών και Διαφάνειας, κυρία Věra Jourová, για να ενημερώσουμε το ανώτατο όργανο της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις και να διερευνήσουμε πώς σκοπεύει να  δράσει.

Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, κυρία Ελένη Τουλουπάκη, κατήγγειλε μέσω του συνηγόρου της ότι απαλείφθηκε το όνομα πρώην υπουργού και δύο ακόμη προσώπων εμπλεκόμενων σε έγγραφο των αμερικανικών αρχών που στάλθηκε προς μετάφραση στο ΥΠΕΞ.



 

Το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis, με τον εντολέα της κυρίας Τουλουπάκη να αναφέρει μεταξύ άλλων στην καταγγελία ότι «Η πράξη αυτή της παραποίησης μέσω της μετάφρασης είναι εξαιρετικά σοβαρή και πλήττει την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτείας αλλά και το κύρος της δικαιοσύνης που ‘εργαλειοποιείται’ μέσω τέτοιων παρανομιών. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, όταν για το γνωστό σκάνδαλο υφίστανται διώξεις άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, όπως εισαγγελείς, δημοσιογράφοι κλπ και όταν παραποιείται ένα τόσο σοβαρό δημόσιο έγγραφο μέσω της μεταφραστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ενώπιον αυτών των κρίσιμων αποκαλύψεων, και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την απουσία ευρύτερης κάλυψης των εξελίξεων από την πλειοψηφία των ΜΜΕ όσο και την επίσημη απάντηση του ΥΠΕΞ,  αποστείλαμε σήμερα ως rosa.gr επείγουσα επιστολή και ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενημερώσουμε σχετικά το ανώτατο όργανο της ΕΕ και να διερευνήσουμε πώς σκοπεύει να  δράσει.

Προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια για να δώσουμε μεγαλύτερη ορατότητα στην υπόθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σεβόμενοι τους αναγνώστες και την κοινότητά μας, πιστοί στο έργο της προστασίας της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

Η επιστολή προς την Επίτροπο κυρία Věra Jourová:

Ευθείες καταγγελίες για παραποίηση εγγράφου στη δικογραφία Novartis κάνει η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση Novartis.

Όπως καταγγέλλει η κυρία Τουλουπάκη, μέσω του συνηγόρου της Βασίλη Χειρδάρη, «παραποιήθηκε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25.05.2017 που είναι συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο αναφέρει ότι πρώην υπουργός, τον οποίο και κατονομάζει, δωροδοκήθηκε από την Novartis, και το ποσό που δόθηκε ξεπλύθηκε μέσω συγκεκριμένης  εταιρείας».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, «από την επίσημη μετάφραση στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε απαλειφθεί εντελώς το όνομα πρώην υπουργού σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές  που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια σελίδα. Η μετάφραση άλλαξε το κείμενο ουσιωδώς και ενώ αναφέρονταν στο πρωτότυπο ότι η Novartis ‘πλήρωσε’ συγκεκριμένο ονομαστικά πρώην υπουργό, στην μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή απλά ‘πλήρωσε’ αφαιρώντας το όνομα του προσώπου που πληρώθηκε. Επίσης, από την ίδια μετάφραση έχουν απαλειφθεί άλλα δύο γνωστά ονόματα εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, σε συναλλαγή αναφερομένης  δωροδοκίας».

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων. Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης», απεκδυόμενο κάθε ευθύνης.

Με άλλα λόγια, αυτό που σημειώνει το υπουργείο είναι ότι κάποιοι πράγματι προσπάθησαν να βγάλουν από το κάδρο της υπόθεσης συγκεκριμένα πρόσωπα, αφαιρώντας κατά το δοκούν ονόματα, με το ΥΠΕΞ να μη φέρει ευθύνη γι’αυτό.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ερωτάται η αρμόδια Επίτροπος Θεσμών και Διαφάνειας κυρία Věra Jourová:

Εκτιμά ότι το ΥΠΕΞ δεν προχώρησε σε επιμέλεια και διασταύρωση του αγγλικού εγγράφου και του μεταφρασμένου ελληνικού κειμένου πριν σταλεί στη δικαιοσύνη;
Εκτιμά ότι υπάρχει μεθόδευση στη δικαστική υπόθεση προς όφελος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων;
Η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα απέφυγε να αναδείξει το θέμα όταν αποκαλύφθηκε. Με δεδομένη τη χαμηλή θέση της χώρας στο δείκτη ελευθεροτυπίας των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», εκτιμά η αρμόδια Επίτροπος ότι το τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικό;

Πηγή: rosa.gr