Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραλία Κάθισμα – Λευκάδα: Η «μικρή Ίμπιζα» της Ελλάδος -VIDEO

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λευκάδας είναι το Κάθισμα και βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού. Συχνά την φωνάζουν μικρή Ίμπιζα Πολυσύχναστη παραλία που σφύζει από ζωή από νωρίς το καλοκαίρι έως και τον μήνα Σεπτέμβριο. Θα έλεγα είναι η παραλία που τα έχει όλα. Ομπρέλες και ξαπλώστρες, ήρεμες γωνιές για όσους θέλουν κάτι πιο ανοργάνωτο, πεντακάθαρα γαλάζια τυρκουάζ νερά και δεκάδες δραστηριότητες για παιχνίδια στη θάλασσα για όλες τις ηλικίες. Είναι η παραλία που θα δεις ταυτόχρονα ένα παιδάκι να παίζει στην άμμο και κάποιον να προσγειώνεται με αλεξίπτωτο πλαγιάς.



Τα χαρακτηριστικά της παραλίας Κάθισμα είναι η χρυσαφένια άμμος, τα γαλαζοπράσινα τυρκουάζ δροσερά νερά της, η μεγάλη ακτογραμμή της δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε ένα παραδεισένιο μέρος.

Το νησί της Λευκάδας ξεχωρίζει όχι μόνο γιατί μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς χωρίς να χρειαστεί να πάρει πλοίο αλλά και για τις υπέροχες και παραδεισένιες παραλίες του.
Στη παραλία Κάθισμα φτάνεις εύκολα από την πόλη της Λευκάδας σε 15 χιλιόμετρα από την πόλη. Όταν φτάσετε στο χωριό Άγιος Νικήτας θα περιμένετε να δείτε την ταμπέλα που πηγαίνει προς την παραλία Κάθισμα για να στρίψετε δεξιά.

Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Επτανήσων με έκταση 320 τ.χλμ. και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 23.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011.

Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τις προαναφερθέντες νήσους, πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.

Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε από το “ακρωτήριο Λευκάτα” η αλλιώς “Κάβος της Κυράς”, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Λευκάς πέτρα” ή “Λευκάς άκρα”. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, από τη νήσο Λέσβο, πήδηξε από το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί από τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πολλοί μύθοι σχετίζουν τη Λευκάδα με τη θεά του έρωτα Αφροδίτη (μυθολογία) και τον Οδυσσέα, τον ήρωα που περιγράφει ο Όμηρος.

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ ξεκίνησε ανασκαφές σε διάφορες περιοχές του νησιού ανακάλυψε ευρήματα από την εποχή του Χαλκού (2000 π.χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη και το Παλάτι του Οδυσσέα ήταν στο Νυδρί Λευκάδας, στη νότια ακτή του νησιού.

Λίγο έξω από την πόλη και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καλλιγόνι υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Νήρικος, η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη του νησιού. Γύρω γύρω από την πόλη είχε κτιστεί ένα μεγάλο τείχος, κομμάτι του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα. Οι ισχυρισμοί για την ταυτότητα με την Ομηρική Ιθάκη ενισχύονται με τοπικούς θρύλους σύμφωνα με τον οποίους η Ιθάκη είχε σύνδεση με τη στεριά, αυτό συμβαίνει με τη Λευκάδα η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι νησί, συνδέεται με τη γειτονική Ακαρνανία με ένα στενό μονοπάτι.

Η Λευκάδα είναι το νησί που πάντα θα επιστρέφεις…

 

Michael Miller