Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές της Πελοποννήσου έχουν εντοπιστεί

Μωβ μέδουσα σε περιοχές στην Πελοπόννησο αντίκρισαν λουόμενοι το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή βιολόγοι για την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες του συγκεκριμένου είδους.
Η μωβ μέδουσα θεωρείται επικίνδυνο είδος (λόγω του τσιμπήματος που προκαλεί συμπτώματα από οξύ πόνο μέχρι ζάλη και ναυτία). Με το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει και επίσημα, οι πολλαπλές εμφανίσεις σε παραλίες προκαλεί ανησυχία σε μια χρονιά που οι προσδοκίες για τον Τουρισμό είναι πολύ μεγάλες. 

Θαλάσσιοι βιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημα με τη μωβ μέδουσα στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι πραγματικές εμφανίσεις σε περιοχές στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις καταγραφές που έγιναν το Σαββατοκύριακο.

Οι μωβ μέδουσες κινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους. Από τη στιγμή που πρόκειται για είδος που ζει και πολλαπλασιάζεται στα πελάγη, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μεγάλος αριθμός στα βαθιά και να μην έχει βγει σε παραλία, καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. «Δεν υπάρχουν “σίγουρες” και “καθαρές παραλίες» είχε ξεκαθαρίσει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, υπογραμμίζοντας ότι μωβ μέδουσες μπορούν να βγουν σε όλες τις παραλίες ανά πάσα στιγμή.

Ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρείται το γεγονός ότι δεν παραμένουν στο ίδιο μέρος για πολλές ημέρες. Ωστόσο, η παρουσία τους σε μια παραλία σε μεγάλο αριθμό καθιστά απαγορευτικό το μπάνιο για τους λουόμενους, καθώς τα πλοκάμια τους είναι μακριά, λεπτά και σχεδόν αόρατα, με αποτέλεσμα το επώδυνο τσίμπημα να καιροφυλαχτεί σε κάθε βουτιά.

Παραλίες που εμφανίστηκαν μωβ μέδουσες το Σαββατοκύριακο σε περιοχές της Πελοποννήσου:

  • Παραλία Λαγκούβαρδος (Μεσσηνία) – Κυριακή 5 Ιουνίου
  • Παραλία Βιβάρι (Αργολίδα) – Κυριακή 5 Ιουνίου
  • Παραλία Καλαμάκι (Κορινθία) – Κυριακή 5 Ιουνίου
  • Λακωνία κοντά στο Παλαιόκαστρο – Κυριακή 5 Ιουνίου
  • Άγιοι Θεόδωροι (Κορινθία) – Σάββατο 4 Ιουνίου

Γιατί εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες – Η κλιματική αλλαγή

Συνήθως υπήρχε έξαρση με μωβ μέδουσες στην Ελλάδα κάθε 10 με 12 χρόνια. Το φαινόμενο διαρκούσε για 2 με 3 χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές. Από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα και στις ελληνικές θάλασσες. Πλέον, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 χρόνια.

Η άνοδος της θερμοκρασίας στις θάλασσες διευρύνει τη χρονική περίοδο αναπαραγωγής της μωβ μέδουσας, επιτρέποντας έτσι την αύξηση του πληθυσμού της. Παράλληλα, η μείωση των φυσικών θηρευτών της (τόνος, ξιφίας, θαλάσσιες χελώνες) ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωσή της.

«Η μωβ μέδουσα αναπαράγεται όταν η επιφανειακή θερμοκρασία στη θάλασσα κυμαίνεται από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Από τη στιγμή που στο Βόρειο Αιγαίο η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ τον χειμώνα κάτω από 12 βαθμούς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο -στη Ρόδο για παράδειγμα- δεν πέφτει κάτω από 17 – 18 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη συχνότερη αναπαραγωγή της μωβ μέδουσας» είχε τονίσει ο Χρήστος Τακλής από Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, προσθέτοντας: «Η κλιματική αλλαγή βελτιώνει το οικοσύστημα μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται η μωβ μέδουσα».