Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ίχνη του μυθικού βασιλιά Αγαμέμνονα ο “14ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος”

Την Κυριακή 12/6 θα διεξαχθεί ο 14ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος. Οι “πολύχρυσες” Μυκήνες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους παγκοσμίως. Η φιλόξενη Προσύμνη, μια περιοχή που είχε την τύχη να μη στερηθεί ποτέ το βήμα, τη φωνή, τον ιδρώτα, την αγάπη των ανθρώπων.

Η διαδρομή μας έχει ως αφετηρία την πύλη των Λεόντων, το υπέροχο αυτό μεγαλιθικό μνημείο που θεωρείται το πρώτο παράδειγμα μνημειώδους γλυπτικής στην Ευρώπη. 

Διασχίζοντας πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως ελληνιστικός πύργος, ρωμαϊκά λουτρά και δεξαμενή, θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ερείπια μυκηναϊκού οικισμού στο λόφο Μαστό, τερματίζουμε στην αρχαία Πρόσυμνα.

Η Πρόσυμνα, που κατά το παρελθόν λεγόταν “Μπερμπάτι” είναι χτισμένη στους πρόποδες λόφων της βόρειας Αργολίδας. Αποτελεί μια κλειστή κοιλάδα που επικοινωνεί με την αργολική πεδιάδα μέσω του φαραγγιού της Κλεισούρας, όπου υπάρχει το γεφύρι του Αστερίωνα.

Στη Μυθολογία η Πρόσυμνα είχε αδελφές την Ακραία και την Εύβοια. Και οι τρείς τους ήταν κόρες του ποταμού Αστερίωνα και παραμάνες της θεάς Ήρας. Η λέξη Πρόσυμνα χρησίμευε πολλές φορές και ως επίθετο. Η θεά Δήμητρα αποκαλείτο στην Αργολίδα Πρόσυμνα. Στη Λέρνη βρέθηκε γλυπτή εικόνα, παριστάνοντας σκηνή από τα μυστήρια, όπου διακρίνεται το μυθικό πρόσωπο Πρόσυμνας. «Προσύμνεως Λεώς» λέγονταν οι μυημένοι στα Λερναία Μυστήρια. Αυτό ίσως μας επιτρέπει να ετυμολογήσουμε τη λέξη «Προσύμνεως» ως αυτός ο οποίος πήγαινε στο ναό για να προσκυνήσει και να λατρέψει το Θεό.

Στη μυκηναϊκή εποχή η περιοχή αποτέλεσε αγροτικό και βιοτεχνικό κέντρο που εφοδίαζε την πόλη των Μυκηνών ενώ ήταν σημαντικός σταθμός στην Κοντοπορεία οδό, που συνέδεε την Αργολίδα με την Κορινθία. Η οδός αυτή ξεκινούσε από Κόρινθο και ακολουθούσε τη διαδρομή Χιλιομόδι – Αρχαία Τενέα – Κλεισούρα Αγιονορίου – Πρόσυμνα, κατέληγε στο Άργος και ήταν εξίσου σημαντική στη Βυζαντινή εποχή, τη Φραγκοκρατία αλλά και την Τουρκοκρατία.

Στην περιοχή της Πρόσυμνας, του Αγιονορίου και της Κλεισούρας, διαδραματίστηκε η δεύτερη φάση της μάχης των Δερβενακίων το 1822, όπου ο Δράμαλης υπέστη συντριπτική ήττα από το Νικηταρά και καταξιώθηκε ο. Κολοκοτρώνης.

Ας ακολουθήσουμε αυτήν την Κυριακή τα ίχνη του βασιλιά Αγαμέμνονα του νικητή του πολέμου της Τροίας στα αγαπημένα μονοπάτια της Κυράς της Πρόσυμνας, της όμορφης αρχόντισσας του 14ου Αιώνα π.Χ.

argolikeseidhseis.gr