Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Nutri- Score» vs εμβληματικά Ελληνικά προϊόντα (Ελιά – Ελαιόλαδο – Μέλι)

Της Δήμητρας Λυμπεροπούλου

Κατά την χθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επικαιρότητας,  η απόφαση του ΣΤΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας με την οποία ακυρώνει την Υ.Α. 331/20735 (Ευάγγελου Αποστόλου) και οι αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Πελοποννήσου. Δυστυχώς αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί εδώ στην Πελοπόννησο είναι τα συμβαίνοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι πλέον πολύ πιθανό να υιοθετήσει το σύστημα αξιολόγησης τροφίμων «Nutri– Score» το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εξισώνει (στην καλύτερη περίπτωση) ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, με το λάδι, την ελιά και το μέλι!!!!!!!!!!!!



 

Ενώ στην χειρότερη περίπτωση τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, μπορεί να επισημαίνονται ως μη υγιεινά και να σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.

Και ενώ η Περιφέρεια Κρήτης και οι φορείς εκεί είναι ήδη «στα κάγκελα» εδώ και καιρό μάλιστα με συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, στην Πελοπόννησο ελάχιστοι έχουν καταλάβει την σημασία αυτού του γεγονότος ανάμεσα τους ο   επικεφαλής του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ι. Παναρίτης.

Η Περιφερειακή μας Παράταξη και εγώ προσωπικά ήδη από της 2 Μαρτίου του 2021 καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν τα εμβληματικά μας προϊόντα ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να πάρει πρωτοβουλίες στα αρμόδια υπουργεία σε συνεννόηση – συνεργασία με άλλες Περιφέρειες όπως της Κρήτης για παράδειγμα.

Στην συζήτηση της επερώτησης μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία απάντηση και καμία δέσμευση από την Περιφερειακή Αρχή.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι όχι μόνο δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά θεωρούμε αναγκαίο  ένα σύστημα αξιολόγησης τροφίμων αρκεί αυτό να είναι αξιόπιστο και  να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και όχι  παραπλανητικό για τα τρόφιμα κάτι που θα οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

Πράσινη Πελοπόννησος