Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί: Ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες -VIDEO

Συγκίνηση και θαυμασμό προκάλεσε η ιστορία του Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, μαθητή από Ιράν, ο οποίος έφτασε με μία βάρκα στη Λέσβο και τρία χρόνια αργότερα διέπρεψε στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Με συνολικό βαθμό 18,25 κατάφερε να μπει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και απέδειξε πως η θέληση νικά κάθε δυσκολία.
 

«Μας έχεις μαγέψει με την επιτυχία σου», του είπε η Ελένη Μενεγάκη και στη συνέχεια του ζήτησε να της περιγράψει ποιες ήταν οι πρώτες του αντιδράσεις μόλις έμαθε τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

«Χθες ήταν μία πολύ ωραία ημέρα για εμένα και την οικογένειά μου. Οι γονείς μου έκλαιγαν και ήταν άφωνοι, δεν μπορούσαν να μου πουν κάτι. Ήταν μία πολύ ωραία μέρα», είπε ο Κούρο.

Ο μαθητής βρήκε δύσκολα τα θέματα των φετινών εξετάσεων και εκτιμούσε ότι θα γράψει υψηλές βαθμολογίες σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία, αλλά χαμηλά στην Έκθεση για τον εξής λόγο:

«Είχα θέμα με τη γλώσσα. Στην Έκθεση, ακόμα και με τόσο διάβασμα που είχα κάνει, υπήρξαν λέξεις και φράσεις που δεν τις ήξερα. Οπότε πως θα απαντούσα στα ερωτήματα χωρίς να ξέρω τι σημαίνουν οι λέξεις;».

Ο δρόμος προς την επιτυχία όμως είχε και κάποια εμπόδια, τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν: «Αυτή τη χρονιά δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες. Δεν είχαν χαρτιά, δεν είχα ταυτότητα, δεν υπήρξα κάπου, κάπως… Πολλοί άνθρωποι από το υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Μετανάστευσης με βοήθησαν και μπόρεσα να πάρω επίσημα έγγραφα και να δηλώσω συμμετοχή στις εξετάσεις. Χωρίς τους καθηγητές μου, τους συμμαθητές μου και του ανθρώπους του υπουργείου δεν θα ήμουν εδώ».

Ο Κούρο δέχτηκε τηλεφώνημα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον νεαρό μαθητή να μην το πιστεύει. Ο πρωθυπουργός του έδωσε συγχαρητήρια, κάτι που χαροποίησε τον μαθητή.

megatv