Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθερα τα μέλη της συμμορίας που παρίστανε τους τεχνικούς της ΔΕΗ και ξάφριζαν ηλικιωμένους – Πώς δρούσαν

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά τη δίκη τα πέντε μέλη σπείρας που παρίσταναν τους τεχνικούς της ΔΕΗ και ξάφριζαν ηλικιωμένους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις παθόντων και αστυνομικών δεν προέκυψαν τρανταχτά στοιχεία ενοχής, ενώ κατέπεσε νομικά και η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, αποδέχτηκαν μονάχα πράξεις κλοπής και έτσι το Δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή τους μέχρι το Εφετείο. «Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους αυτοτελείς μας ισχυρισμούς ότι δε συντρέχει το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ούτε της συμμορίας. Γι’ αυτό τους αθώωσε στις ανωτέρω δύο κατηγορίες. Παράλληλα αθωώθηκαν και για τα αδικήματα της ληστείας και κατηγορήθηκαν μόνο για τις διακεκριμένες κλοπές ως αυτουργοί και συνεργοί των πράξεων.

Οι εντολείς μου δέχτηκαν για την ως άνω πράξη συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων και τριών ετών αντίστοιχα. Αποδείχθηκε δε ότι λανθασμένα είχαν κατηγορηθεί για το σύνολο των πράξεων, καθότι δεν προέκυψε, ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων, αστυνομικών και παθόντων, ούτε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, η συμμετοχή τους και ομόφωνα αθωώθηκαν γι’ αυτές» ανέφερε στο protothema.gr ο γνωστός ποινικολόγος Ιωάννης Μπαρκαγιάννης ο οποίος εκπροσωπούσε τον 47χρονο που κατηγορήθηκε ως ο αρχηγός της σπείρας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία τα πέντε άτομα είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 την εγκληματική δραστηριότητά τους. Ενεργώντας σε ομάδες των τριών ή και περισσότερων ατόμων εντόπιζαν τα θύματά τους, που ήταν ηλικιωμένα άτομα και παρουσιάζονταν ως τεχνικοί της ΔΕΗ ή συντηρητές ασανσέρ πείθοντάς τα να τους ανοίξουν για να δουν τις υποτιθέμενες βλάβες. Οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο χώρο της κουζίνας όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα άλλα μέλη εισέρχονταν στο σπίτι, έψαχναν στους υπόλοιπους χώρους της οικίας και άρπαζαν χρήματα, χρυσαφικά και τιμαλφή.

Σε περίπτωση άρνησης των θυμάτων να επιτραπεί η είσοδος οι δράστες δεν δίσταζαν να απωθήσουν τους ηλικιωμένους προκειμένου να μπουν στο σπίτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα μέλη της σπείρας είχαν καταφέρει να αποκομίσουν όφελος που ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 όταν και συνελήφθησαν. Κατά την προσφιλή τους τακτική και για να μην κινήσουν υποψίες ζητούσαν από τα θύματά τους να βάλουν σκεύη με νερό πάνω στα ηλεκτρικά μάτια της κουζίνας και να την θέσουν σε λειτουργία, ενώ ζητούσαν να τους επιδειχτεί ο ηλεκτρικός πίνακας του σπιτιού όπου κατέβαζαν τον γενικό διακόπτη ρεύματος και συνομιλούσαν τηλεφωνικά μπροστά στα θύματά τους με τους συνεργούς τους αναφέροντας ασυνάρτητες λεπτομέρειες που προσομοίαζαν σε ηλεκτρολογικά θέματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν από τους ηλικιωμένους χρηματική αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους προκειμένου να παρατηρήσουν το σημείο από το οποίο τα θύματα θα πάρουν τα χρήματα και στη συνέχεια αφαιρούσαν όλο το ποσό που ήταν εκεί, ενώ για να γίνουν απόλυτα πιστευτοί τους έδιναν και «αποδείξεις παροχής υπηρεσιών»

protothema.gr