Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Επιμένει η κυβέρνηση στη διάταξη που αφήνει χωρίς υγειονομική κάλυψη τους ανασφάλιστους πολίτες

Το πρόβλημα αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών, από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών ιατρών, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, από 1 Ιουλίου 2022, η κυβέρνηση κατήργησε το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, στους ανασφάλιστους πολίτες, από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία πλέον θα εκτελείται, αποκλειστικά, από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί πλήρως για την υγεία των ανασφάλιστων πολιτών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να περιμένουν έως και μήνες για να κλείσουν ραντεβού στις δημόσιες δομές και επιπλέον, σε μια περίοδο που και πάλι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, καλούνται να βρεθούν σε περιβάλλοντα συνωστισμού και συγχρωτισμού στις δημόσιες δομές υγείας, με επικίνδυνες συνέπειες. «Τι θα γίνει όμως ιδιαίτερα με τους χρόνια πάσχοντες που έχουν ανάγκη από άμεση και συνεχή πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις; Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις ανασφάλιστων που δεν έχουν κοντινή πρόσβαση σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας; Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν;» ερωτά ο κ. Κουρουμπλής και τονίζει την αντίθεση που έχουν εκφράσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην κατάργηση του εν λόγω μέτρου.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, ερωτά τον κ. Υπουργό, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, για την επαναφορά της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, στους ανασφάλιστους πολίτες, από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, μέσα στα πλαίσια τις ισοτιμίας των πολιτών στην πρόσβαση στην Υγεία και στα φάρμακα.