Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στους πλειστηριασμούς – Πότε θα ξαναρχίσουν

Κανένα ακίνητο δεν θα βγει στο «σφυρί» μέχρι τον Σεπτέμβριο, με υπουργική απόφαση.

Δεν αναμένεται να γίνουν τον Αύγουστο πλειστηριασμοί για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Ωστόσο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2022 προβλέπεται να αρχίσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί για τους οφειλέτες της Εφορίας, αλλά και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

 

Αυτό θα αφορά στους φορολογούμενους που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο. Ωστόσο σημειώνεται ότι με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή αλλάζει η διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών. Αναλυτικά:

Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.
Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και Τελωνείων, είκοσι (20) ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Πηγή: enikonomia.gr