Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ράπισμα Deutsche Welle στην κυβέρνηση: «Πολλοί αστυνομικοί, ελάχιστοι πυροσβέστες»

Η Deutsche Welle σε δημοσίευμα-καταπέλτη στηλιτεύει την κυβερνητική διαχείριση αναφορικά με την πυροπροστασία, αλλά και γενικά τις πολιτικές της, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, αντί για την πρόσληψη πυροσβεστών, όπως οι μαζικές προσλήψεις αστυνομικών και ιερέων.
 

«Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι πυρκαγιές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες λόγω των παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών αυξήθηκε δραστικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με τα έτη 2008 έως 2021. Οι πολίτες της Ελλάδας αισθάνονται τη διαφορά» αναφέρει μέσα σε άλλα η Deutsche Welle σε δημοσίευμα με τίτλο «Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: πάρα πολλοί αστυνομικοί, πολύ λίγες πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τα δασώδη βόρεια του νησιού της Εύβοιας. Οι πυρκαγιές γύρω από την πρωτεύουσα Αθήνα μαίνονταν για εβδομάδες, καταστρέφοντας σπίτια και δάση. Οι δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές εξακολουθούν να οδηγούν βόρεια μέσα από πολλά στρέμματα, όπου κορμοί δέντρων προειδοποιούν για το πώς θα μοιάζει η Πεντέλη ή το Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου σημειώθηκε πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα. Εκείνη την εποχή, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν 51 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε 24 ώρες».

«Όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης -ή έχει άλλες προτεραιότητες. Αντί να προσλαμβάνει περισσότερους πυροσβέστες, απασχολεί περισσότερους αστυνομικούς και ιερείς που πληρώνονται από την κυβέρνηση. Οι επενδύσεις στα σώματα ασφαλείας έχουν αυξηθεί δυσανάλογα από την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 500 αστυνομικοί για κάθε 100.000 κατοίκους.

Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι λίγο πάνω από 300. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα επικρίνουν τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Την Τρίτη ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία με αστυνομικούς να σβήνουν μια μικρή φωτιά και τους συνεχάρη για το έργο τους».

Ακόμη κάνει και αναφορά στη μαζική κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών μπροστά από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη, όπου και δέχθηκαν αναίτια και βάναυση επίθεση από τα ΜΑΤ.

Πηγή: rosa.gr