Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα αλληλεγγύης για να αποτραπεί πλειστηριασμός κατοικίας άνεργης γυναίκας

«Για να μην πεταχτούν λαϊκές οικογένειες στον δρόμο, όλοι στον δρόμο του αγώνα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα.

Οι πολίτες για μια ακόμη φορά ενώνουν τις φωνές τους και βγαίνουν στους δρόμους, ως ένδειξη αλληλεγγύης σε γυναίκα που πρόκειται να χάσει το σπίτι της από πλειστηριασμό.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 25 Ιούλη στις 9 το πρωί, έξω από τα γραφεία της «Do Value», για να στηριχθεί η γυναίκα, πρώην αυτοαπασχολούμενη και να αποτραπεί ο πλειστηριασμός της κατοικίας. 

Όσο στην Ελλάδα, πολίτες χάνουν το σπίτι τους για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ, πολιτικοί με ανεξόφλητα δάνεια και υπέρογκα χρέη, καταφέρνουν και διατηρούν ακέραιη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Αναλυτικά το κάλεσμα:
«Για να μην πεταχτούν λαϊκές οικογένειες στον δρόμο, όλοι στον δρόμο του αγώνα. Δεν θα πληρώσουμε ξανά την εξυγίανση των τραπεζών, αυτή τη φορά με το σπίτι μας».

«Μια συναδέλφισσα, πρώην αυτοαπασχολούμενη, χρόνια άνεργη, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πλειστηριασμό του σπιτιού της. Με την ένταση της μονοπώλησς υποχρεώθηκε να κλείσει το εμπορικό κατάστημα που έτρεφε την οικογένειά της. Η δεκαετής οικονομική κρίση αμέσως μετά δεν της επέτρεψε να βρει σταθερή δουλειά. Άλλωστε ποιος προσλαμβάνει μια γυναίκα με ηλικία γύρω στα εξήντα χρόνια. Η συναδέλφισσα θα έπρεπε ήδη να έχει συνταξιοδοτηθεί, αν δεν είχαν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης, αν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν είχαν χειροτερέψει με τους αντιασφαλιστικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περιήλθε, δεν της επέτρεψαν να τακτοποιήσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις.

Ο περιβόητος “νόμος Κατσέλη” δεν προστάτεψε την πρώτη κατοικία της όπως διακήρυσσε. Η δικαστική απόφαση της καταλόγισε “δόλο” (!!!) απέναντι στις τράπεζες, με μια απόφαση που αναπαράγεται καρμπόν για χιλιάδες δανειολήπτες που κατέφυγαν στον συγκεκριμένο νόμο.

Ο δρόμος της “διάσωσης των τραπεζών” άνοιξε από μια άλλη πλευρά, λες και δεν έφτασαν τα δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης που εισέπραξαν με τα μνημόνια και φορτώθηκαν στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων. Τώρα η κερδοφορία των τραπεζών καταβροχθίζει τη λαϊκή κατοικία. Έτσι φτιάχνονται τα “success story” των τραπεζικών ομίλων, από τέτοια υλικά τροφοδοτείται η ανάπτυξη της οικονομίας».

Τα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων παραφουσκώθηκαν από τόκους και έξοδα, έγιναν επενδυτικά πακέτα και παραχωρήθηκαν με τιμές ευκαιρίας σε πολυεθνικά fund. Αυτά είναι τα περίφημα σχέδια “Ηρακλής” που διαφημίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γ. Στουρνάρας. Και τώρα έρχεται η “Do Value”, μια πολυεθνική ειδικευμένη στο κυνήγι των “κακοπληρωτών” των τραπεζών και “βγάζει στο σφυρί” το σπίτι της συναδέλφισσας. Δεν περιμένουμε “κοινωνική ευαισθησία” από τις πολυεθνικές.

Απαιτούμε:

Αναστολή του συγκεκριμένου πλειστηριασμού.
Ρύθμιση του χρέους της συναδέλφισσας με όρους που να μπορεί να εξυπηρετήσει».