Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι νέοι… φταίνε για τη μαύρη εργασία! -VIDEO

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Σύμφωνα με την κυβερνητική αντίληψη οι νέοι έφταιγαν για την διάδοση του Covid 19 αφού διασκεδάζουν αλόγιστα, οι νέοι φταίνε για την κατάσταση που υπάρχει στα πανεπιστήμια, οι νέοι φταίνε που αναγκάζουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία. Σιγά μην …δεν έφταιγαν για την μαύρη εργασία! Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε και επίσημα: Οι νέοι ευθύνονται που  δουλεύουν ανασφάλιστοι!

Η δήλωση έγινε κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, προκειμένου να «γιορταστεί» από το υπουργείο Εργασίας το κλείσιμο ενός χρόνου από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με νέους εργαζόμενους (προσεκτικά επιλεγμένους αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις τους).



Αναφερόμενος στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση και είναι υποχρεωτικό για νέους κάτω των 35 ετών υποστήριξε ότι το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως αποτρέπει τους νέους από ένα μεγάλο πρόβλημα: «Τον πειρασμό του νέου να συμμετέχει και αυτός (συχνά, όχι πάντα) οικειοθελώς σε ένα σχήμα μαύρης εργασίας ή μερικώς ασφαλισμένης εργασίας»!

Δείτε το video στο μετά το 31′.25”:

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «σήμερα πια με το σύστημα που έχουμε στην διάθεσή μας ο κάθε νέος που θα εργάζεται κάθε μέρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει από τον δικό του κουμπαρά» και «αυτό είναι ένα ισχυρότατο αντικίνητρο για να ενδώσουν σε πρακτικές μαύρης εργασίας». Πρόσθεσε ότι υπάρχει «η λογική του ότι μπορεί να δουλέψεις λιγότερες δηλωμένες ώρες» τονίζοντας πως πρέπει «να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι θα χάσουν κάποια χρήματα που είναι δικά τους, δεν πάνε σε κάποιον κουβά για να πληρώσουν κάποιες συντάξεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι το νέο σύστημα θα …εκπαιδεύει τους νέους να ρισκάρουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον χρηματιστηριακό τζόγο. Όπως δήλωσε με την καινούργια μορφή της επικουρικής ασφάλισης   οι νέοι θα μάθουν «τι σημαίνει να παίρνεις μεγαλύτερο ρίσκο προσδοκώντας μεγαλύτερη απόδοση». Από την άλλη – είπε –«μπορεί κανείς να επιλέξει ένα πιο συντηρητικό προφίλ» όμως «χαμηλότερο ρίσκο μπορεί να σημαίνει χαμηλότερη απόδοση».

Δεν παρέλειψε επίσης να κινδυνολογήσει σε σχέση με το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα που ισχύει λέγοντας πως «όλα τα ασφαλιστικά συστήματα αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα» αφού «ο πληθυσμός σε όλες τις δυτικές χώρες γηράσκει». Τόνισε πως «μια από τις μεγάλες σημασίες αυτού του συστήματος είναι το ότι γεννά πόρους που ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους» και βέβαια «έχει ένα μεταβατικό κόστος που το κράτος είναι διατεθειμένο να το αναλάβει». Υποστήριξε παράλληλα ότι «η εμπειρία από τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα είναι πως σε βάθος χρόνου προσφέρουν καλύτερες συντάξεις».

Στην συνέχεια πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πραγματικό στόχο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Όπως δήλωσε σε άλλες χώρες της Δύσης «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ μεγάλοι επενδυτές» και τα κεφάλαια τους (δηλαδή οι εισφορές των ασφαλισμένων) συνιστούν «περεταίρω ενίσχυση για την ίδια την οικονομία» αφού «μπορούν να επενδυθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο» αλλά και «σε μορφές επενδύσεων πιο προχωρημένες».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σχετικά ανοιχτό το ενδεχόμενο του να επεκταθεί το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα και στην κύρια ασφάλιση σημειώνοντας: «Κάνουμε μια αρχή με την επικουρική ασφάλιση» εντοπίζοντας ως πρόβλημα πως «οι εισφορές της κύριας ασφάλισης πρέπει να υπάρχουν για να πληρώνουν τις συντάξεις των συμπολιτών μας». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθυστέρησαν γιατί «ήμασταν δέσμιοι προκαταλήψεων και ιδεοληψιών».

Πηγή: imerodromos.gr