Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είμαστε και για τα δύσκολα. Πάμε;

Μαρία Στρίγκου

Όταν έρχονται στη ζωή μας καταστάσεις δύσκολες, αγχωτικές, που μας πληγώνουν, μας θυμώνουν ή μας φοβίζουν, συχνά παραπονιόμαστε, λέμε “γιατί σ’ εμένα;”, “γιατί τώρα;”, “είναι άδικο όλο αυτό που περνάω”.
Άλλος επιλέγει να κλάψει, άλλος να τσακωθεί με τους ανθρώπους γύρω του, άλλος να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα, άλλος να προσευχηθεί κι άλλος να κρυφτεί στην φωλιά του περιμένοντας να περάσει η μπόρα.



Ναι, συχνά η ζωή μοιάζει άδικη και ναι, όλα αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά σαν πρώτη αντίδραση.
Μόλις κατακαθίσουν οι αρχικές σκέψεις και τα συναισθήματα, μόλις δηλαδή αρχίσουμε να χωνεύουμε το γεγονός, καλό θα ήταν να τολμήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στον “μπαμπούλα” που έφερε μαζί του.

Ο “μπαμπούλας” για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός, το ίδιο γεγονός σε καθέναν από εμάς θα ψιθυρίσει διαφορετικά λογάκια, λογάκια που μας αφορούν προσωπικά και μας καίνε. Π.χ μία σοβαρή ασθένεια ενός οικείου μας, σε άλλον μπορεί να θυμίσει πως δεν προσέχει τον εαυτό του, σε άλλον πως έχει αφήσει εκκρεμότητες, σε άλλον πως έχει στερηθεί πράγματα που τον ευχαριστούν.

Πήγαινε σήμερα εκείνο το ταξίδι που ονειρεύεσαι από τα είκοσί σου. Ξεκίνα σήμερα υγιεινή διατροφή ή γυμναστική, πες σήμερα σε κάποιον πως τον αγαπάς, ζήτα εκείνο το συγνώμη που συνέχεια αναβάλλεις, βάλε το καλό σου φουστάνι στη δουλειά, ξυπνάς κάθε μέρα υγιής – είσαι πλούσιος μη γκρινιάζεις με το παραμικρό κλπ κλπ κλπ.

Γι’ αυτό καλό είναι να στήσουμε αυτάκι και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα. Τι μάθημα πρέπει να πάρω, τι πρέπει να προσέξω, τι πρέπει να δω και να εφαρμόσω στη δική μου ζωή.

Έχουμε εκπαιδευτεί από νωρίς να μαθαίνουμε μέσα απ’ τον πόνο, άρα πολλά απ’ τα μαθήματα θα έρθουν μετά από μεγάλο πόνο (χωρισμό, αρρώστια, απώλεια). Ίσως κοντά στο μικρότερο μάθημα να χρειάζεται να πάρουμε κι ένα μεγαλύτερο, να γνωρίσουμε την εκπαίδευση μέσα απ’ τη χαρά. Αυτό κι αν είναι δύσκολο.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πάμε;

Σημείωση: Η Μαρία Στρίγκου είναι συγγραφέας και δουλεύει στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”1990 έως σήμερα
Σπούδασε Counseling psychology στο Middlesex University