Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΣΤ΄Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας, «ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το ΣΤ΄Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας, «ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», που συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» , σε συνεργασία με το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων .

Το Σωματείο μας βρέθηκε για το διήμερο 23 και 24 Ιουλίου στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι για το θεσμοθετημένο πια ραντεβού του με τη Διεθνή Λογοτεχνία όπως το εμπνεύστηκε η επί σειρά ετών πρώην Πρόεδρος των Αλκυονίδων κ. Μαργαρίτα Ματάτση η οποία συνεχίζει να είναι η κύρια συντελεστής αυτής της διοργάνωσης .
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη Γερμανική και την Ισπανική Λογοτεχνία στο οποίο φιλοξενήθηκαν η Γερμανίδα συγγραφέας Εdit Engelmann και o Iσπανός ποιητής Joan Ramon Llados.




 

Την πρώτη παρουσίασε ο Πρέσβυς επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

και τον δεύτερο η ποιήτρια κ. Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά με την πολύ αξιόλογη συμμετοχή καλλιτεχνών του τόπου μας . Οι παρουσίες της σοπράνο Εύης Τσίρτση και του πιανίστα Γιάννη Παπαχριστοδούλου την πρώτη βραδιά και του γνωστού δεξιοτέχνη της κιθάρας Γιώργου Μπεχλιβάνογλου τη δεύτερη βραδιά ,διάνθισαν με μοναδικό τρόπο την παρουσίαση και τα αναγνώσματα προς τιμήν των καλεσμένων μας λογοτεχνών .

Το Σωματείο μέσα από τις μορφές της τέχνης που αναδεικνύει ,αναζητά και προβάλλει την αληθινά ελεύθερη έκφραση και δημιουργία και επιζητά να πει ένα ”όχι” στο αβασάνιστο και ξεκούραστο θέαμα ,ένα ”όχι” στην ισοπέδωση της μαζικής κουλτούρας και ένα τεράστιο ”ναι” στην πηγαία και παραγωγική τέχνη .

Ευχαριστούμε τη Γιαννιώτισσα ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου για την τιμή της παρουσίας της.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων κ.Γιώργο Γκιώνη και κυρίως τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ.Σάκη Παπαθανασίου για την θερμή φιλοξενία στην πόλη τους , της εξαιρετική συνεργασία με το Σωματείο μας και την άμεση ανταπόκριση τους σε ότι τους ζητήσαμε .
Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δήμου και της Βιβλιοθήκης Λουτρακίου και ιδιαιτέρως τον κ. Νάσο Στολίγκα για την αδιάλειπτη παρουσία του στον χώρο των εκδηλώσεων .

1η ημέρα ΣΤ’ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Αφιέρωμα στη Γερμανίδα συγγραφέα Edit Engelman και δια αυτής στη Γερμανική λογοτεχνία .

Την πρώτη βραδιά του ΣΤ’ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ-έγινε αφιέρωμα στην σύγχρονη Γερμανική Λογοτεχνία με ειδική αναφορά στην Edit Engelmann .
Oι ομιλητές ήταν η Kατερίνα Σχισμένου, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος και η Εdit Engelmann.
Απαγγελίες και ανάγνωση κειμένων έκαναν ο Αγαμέμνων Χαρίτων,η Έλενα Γεωργίου, η Αλεξάνδρα Λεμπέση-Γιώτη και η Μαργαρίτα Φρονιμάδη – Ματάτση.
Την εκδήλωση συντόνισε η ταμίας του Σωματείου μας κ.Αλεξάνδρα Λεμπέση-Γιώτη.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. κ. Χρήστος Τούμπουρος, η Γιαννιώτισσα ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου και το ζεύγος των Ισπανών Lladός.
Eξαιρετική ήταν η εμφάνιση και η συμμετοχή των δύο εκλεκτών καλλιτεχνών της Κορινθίας, του πιανίστα Γιάννη Παπαχριστοδούλου και της σοπράνο Εύης Τσίρτση που ενθουσίασαν τους παραβρεθέντες!

2η ημέρα ΣΤ’ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Αφιέρωμα στον Ισπανό ποιητή Jοan Ramon Llados και δι αυτού στην Καταλανική λογοτεχνία.

Την δεύτερη βραδιά του ΣΤ’ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ έγινε αφιέρωμα στην Καταλανική Λογοτεχνία με ειδική αναφορά στoν Joan Ramon Llados.
Oι ομιλητές ήταν η Μαργαρίτα Φρονιμάδη Ματάτση και ο ποιητής Joan Ramon Llados.
Απαγγελίες και ανάγνωση κειμένων έκαναν η Έλενα Γεωργίου και η Μίνα Γιαννούλη .
Την εκδήλωση συντόνισε η γραμματέας του Σωματείου μας κ. Μαρίνα Καλλίρη-Λέκκα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Γιαννιώτισσα ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου .
Ο εξαίρετος κιθαρίστας κ. Γιώργος Μπεχλιβάνογλου έκλεισε μαγικά την βραδιά με ένα μικρό ρεσιτάλ Ισπανικής μουσικής .

Στα πλαίσια του διήμερου απανθίσματος και της καλής φιλοξενίας του Σωματείου μας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου από τον πρόεδρο της Ένωσης Κορίνθιων Συγγραφέων κ. Γιάννη Μπάρτζη .

alkionideskor