Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Νεμέα

Επιδοματική πολιτική: H κυβέρνηση τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους

Aνοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέμπτη 28 Ιουλίου, στην πλατεία Ηρώων, με ομιλήτρια  την Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πέλλας με θέμα: «Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα»



Στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.com/TheodoraTzakri αναφέρεται:

Στις 28 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα Κορινθίας ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα «Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα», στην οποία συμμετείχα ως βασική ομιλήτρια αποδεχόμενη την πρόσκληση της συντονίστριας της ΟΜ Νεμέας κ. Αργυρώς Κουρελή.

Αναφέρθηκα στα θέματα ακρίβειας που καταγράφεται παντού στα ράφια των super markets, στην αντλία των καυσίμων, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα λιπάσματα και τις πρώτες ύλες και σε κάθε κομμάτι της κοινωνικής και παραγωγικής αλυσίδας, που έχει οδηγήσει σε έναν ακραίο πληθωρισμό 12,1% που «κατατρώει» τα εισοδήματα των πολιτών.

Σημείωσα τις ευθύνες της Κυβέρνησης, η οποία αρνείται να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την άμεση εφαρμογή ορίου κέρδους στη χονδρεμπορική και υποχρεωτικό ποσοστό προθεσμιακών συμβολαίων στους παραγωγούς ενέργειας για να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια του καρτέλ στην ενέργεια, η μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ κλπ, που θα μπορούσαν να περιορίσουν ουσιαστικά την ακρίβεια, διότι έχει ως προτεραιότητα την προστασία των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και στα καύσιμα, αδιαφορώντας για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Το γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία με τις προ και υπερχρεώσεις των καταναλωτών εξασφάλισε τους πόρους για την επιδοματική της πολιτική, δίνοντας ψίχουλα μόνο σε ορισμένους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκα στις επιπτώσεις της ακρίβειας στο αγροτικό εισόδημα σημειώνοντας ότι οι αγρότες σήμερα αντιμετωπίζουν ένα πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που το διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι τιμές των διαφόρων εισροών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα), οι τιμές των πρώτων υλών (πολλαπλασιαστικό υλικό, υλικά συσκευασίας) , των μεταφορικών κλπ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων
ο κ. Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, οι πρώην βουλευτές κκ Γιώργος Τσόγκας και Μαρία Θελερίτη και τα στελέχη Χαράλαμπος Κασίμης, Φάνης Κουρεμπές, Γιώργος Δέδες οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε με πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Της εκδήλωσης προηγήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεμέας και στα οινοποιεία Γκόφα και Καραμήτσου όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον τομέα οίνου.
Από την πλευρά μου αναφέρθηκα στην περιοχή της Νεμέας η οποία ως ζώνη καλλιέργειας του Αγιωργίτικου μιας ποικιλίας με πολυδιάστατο χαρακτήρα που την καθιστά ένα εξαιρετικό όπλο για το σύνολο του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα που δίνει συναρπαστικά κρασιά.


Επαίνεσα τις προσπάθειες του τομέα για διάφορες πρωτοβουλίες όπως είναι το Δίκτυο των Δρόμων του Κρασιού και η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου ως σημαντικές προσπάθειες για τη συνένωση των δυνάμεων των οινοποιείων που συμμετέχουν σε αυτές και επισήμανε την ανάγκη για δημιουργία ενός cluster που θα στηρίξει στην πράξη την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας αναφορικά με τις προμήθειες, τα logistics, τις αποθήκες κλπ, την μείωση του κόστους παραγωγής και την άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση.

Υπογράμμισα την ανάγκη ο τομέας να εκμεταλλευτεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ μέσα από την ΚΟΑ αμπέλου και οίνου), καθώς και την ανάγκη να συνδεθεί ουσιαστικά με τον τουρισμό και ενημέρωσε για την ύπαρξη της Enterprise Greece και της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων (πρώην ΟΑΕΠ), δημόσιων φορέων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις εξαγωγικές προσπάθειες του τομέα.
Τέλος, ενημερώθηκα για τις προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεμέας και των ιδιωτικών οινοποιείων της περιοχής για να αναγνωριστεί ανώτερος οίνος Νεμέα με την ονομασία lions με στόχο να προστατευτεί τόσο η ζώνη του Αγιωργίτικου όσο και να αναδειχτούν περισσότερο οι τοπικά παραγόμενοι οίνοι με στόχο μια αυξημένη προστιθέμενη αξία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και ιδιαιτέρως των αμπελοπαραγωγών της περιοχής οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να την επεκτείνουν.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νεμέας ευχαριστεί από καρδιάς όλους εκείνους που με την παρουσία τους έδωσαν ζωντάνια και παλμό στη συγκέντρωση.

ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ!