Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Μετά το gov.gr Wallet… ξέμεινε από κινητά -Καταγγελία εργαζομένων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη μετά βαΐων και κλάδων, παρόντος και του πρωθυπουργού, το περίφημο gov.gr Wallet. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, ταυτότητα και άδεια οδήγησης γίνονται, πλέον, ψηφιακά.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή… λεπτομέρεια. Όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, με εγκύκλιο του το υπουργείο τους υποχρεώνει να χρησιμοποιούν τα προσωπικά κινητά τους προκειμένου να γίνει η επαλήθευση των στοιχείων των πολιτών. 

Δηλαδή, την ώρα που το συγκεκριμένο υπουργείο ξοδεύει εκατομμύρια σε προμήθειες και απευθείας αναθέσεις, φαίνεται να έχει… ξεμείνει από κινητά, καλώντας τους υπαλλήλους του να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους για υπηρεσιακούς λόγους.

«Ο υπάλληλος πρέπει να κατέχει και να χρησιμοποιεί το κινητό του για να ασκήσει τα καθήκοντά του, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ως οφείλει το κράτος, καλύπτοντας έτσι την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του Υπουργείου», τονίζει σε επιστολή της προς τον υπουργό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΣΕΚΕΠ).

Παράνομο και αντισυνταγματικό
Και προσθέτει: «Είναι πρωτοφανές να αποστέλλουν τέτοιου είδους μη σύννομες εγκυκλίους ζητώντας από τους εργαζόμενους να διαθέσουν ιδιωτικό εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χωρίς καμιά νομική βάση, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή μέριμνα σε θέματα ασφάλειας και πιθανών κινδύνων. Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο της χώρας το κράτος ως εργοδότης οφείλει να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα στο προσωπικό του για την επίτευξη των στόχων, των σκοπών και των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαβιβάζει οδηγίες σε εγκύκλιο περί του αντιθέτου, παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες εθνικές ανάγκες που αφορούν φυσικές καταστροφές ή πόλεμο και τότε η χρήση των ιδιωτικών μέσων γίνεται με επίταξη. Μία εγκύκλιος δεν είναι ανώτερη του νόμου ή της υπουργικής απόφασης, δεν αποτελεί το αλάθητο της Διοίκησης και οι εργαζόμενοι δεν θα προβούν σε χρήση των κινητών τους τηλεφώνων στα πλαίσια της παροχής εργασίας τους»

aftodioikisi.gr